„Szégyen, amit a rendőrség művelt Brüsszelben”

2015.11.23. 20:17 Módosítva: 2015.11.24. 00:18
Az egyik vasárnap őrizetbe vett férfi családjával beszélgetett az EUrologus Molenbeekben. Az Abdeslam család szomszédja elképedten mesélt a nagyon durva rendőri fellépésről.

„Este nyolc körül zajt hallottunk lentről, a fiam kiment a lépcsőházba megnézni, mi történik, és a rendőrök elkapták a folyosón” – mesélte az EUrologusnak az egyik molenbeeki fiatalember édesapja, akit vasárnap este őrizetbe vettek a párizsi terrortámadással kapcsolatos nyomozás során. Este nyolc körül tört be a rendőrség az épületbe.

Kinyitottam az ajtót, ott állt egy maszkos rendőr fegyverrel a kezében. »Mit csinálnak? Az az én fiam!« mondtam neki. Nem engedett le a lépcsőn, megfenyegetett a pisztolyával, és azt mondta, hogy maradjak a lakásban, ez nem az én dolgom.

Tizenkilenc házkutatást tartottak a „belgiumi gigarazziában” vasárnap este, ennek során tizenhat embert vettek őrizetbe.

Az édesapa szerint azért, mert tudták róluk, hogy ismerik a november 12-i párizsi támadás egyik gyanúsítottját, Salah Abdeslamot, akit azóta is üldöz a rendőrség, egyelőre sikertelenül.

A fiamnak semmi köze az egészhez – jelentette ki. – Salah a haverja, ezért jöttek érte. Mind a tizenhatan, akiket elfogtak, környékbeli srácok. Ismerik egymást, együtt járnak szórakozni.

Megmutatta, hogy a rendőrség feldúlta a földszinti éttermet, ahol a fia hétközben dolgozott. A hátsó irodában felborított bútorok, a padlón szétszórt papírok, mappák hevertek.

Salah testvére, Mohamed arról beszélt a sajtónak szombaton, hogy Salah állítólag kedden felvette a kapcsolatot brüsszeli barátaival Skype-on. Állításuk szerint a körözött Salah valahol Brüsszelben rejtőzik, és arra kérte őket, segítsenek neki eljutni Szíriába az ISIS-hez. Másnap este indította a rendőrség a molenbeeki razziákat.

Elvegyülnek köztük a dzsihádisták

„Agymosás megy itt nálunk” – mondta az EUrologusnak az őrizetbe vett férfi nővére, aki Salah-val éveken át járt egy iskolába. „Egyáltalán nem az a típusú ember, aki képes lenne ilyesmire” – mondta Abdeslamról. A történteket azoknak a radikális iszlamistáknak a számlájára írja, akik az utóbbi években elvegyültek a helyi lakosság körében, és a fiatalokat az ISIS közel-keleti hadseregébe toborozták.

Azt mondta, a kedves, nyitott fellépésükkel férkőznek az emberek bizalmába. A mecsetekben, a kávézókban terjesztik a nézeteiket. „A rendőrség ismeri őket: tudják, hogy kik azok, akik toborozzák a fiatalokat, és nem tesznek semmit” – jegyezte meg az édesapa.

A terrortámadásban Salah testvére, Ibrahim Abdeslam is részt vett, ő a párizsi Comptoir Voltaire teraszán felrobbantotta magát. (A párizsi mészárlásról itt talál egy kapcsolati ábrát.) Salah régi iskolatársa őt is személyesen ismerte, de pár éve nem találkozott már vele Brüsszelben.

Nyugtalan a kerület

Ahogy a család a saját hitéről beszél, érezni lehet, hogy vallásos ellentét is feszíti a molenbeeki közösséget. „Muszlimok vagyunk, de nem járunk mecsetbe. A vallás nekünk olyan dolog, amit otthon kell tartani, a lakásban.” 26 mecset van Molenbeekben, az édesapa szerint ennyire nincs is szükség. 

Úgy érzik, hogy amióta kiderült, a párizsi támadást részben Molenbeekből szervezték, már senki sem nyugodt a kerületben: van, hogy gyanúsan méregetik egymást az emberek az utcán, találgatják, hogy a másik vajon melyik vallási táborba tartozik.

Amikor arról kérdeztük őket, honnan származik a család, az édesapa azt mondta, ötven éve él már Brüsszelben. „Én marokkói vagyok, ők már belgák” – mutatott a lányára és az unokájára, akit a fiatal nő az ölében tartott.

A rendőrök nem mondtak neki semmit, hogy mi lesz a fiával, meséli az édesapa. Hétfő délutánig nem kapott hírt róla, akkor indult, hogy kiderítse, hol tartják őrizetben. „Megyek, ügyvédet is keresek” – mondta, mielőtt elköszöntünk tőle.

Lerohanták a házat, nem találtak senkit

A két párizsi gyanúsított, Salah és Ibrahim nagynénje és nagybátyja házának betörték az ajtaját. „Vagy ötven rendőr volt itt” – emlékezett vissza az egyik feldúlt szomszéd, egy hatvan év körüli belga hölgy, akit akkor szólítottunk meg, amikor a sarki zöldséges felé tartott. „Szégyen, amit műveltek: be is csöngethettek volna, hogy »jó estét, itt a rendőrség, fölmehetünk?«, de ehelyett kiszakították az ajtót, és összetörték a bútorokat.”

Körülnézve, a nem túl széles kereszteződésben valóban látványos lehetett, ha ennyi egyenruhás, felfegyverzett ember vette körül a házat.

A földszinten lakik Salah és Ibrahim nagynénje, a második emeleten a nagybátyja, az első emeleti lakás pedig a nagyanyjáé volt, aki fél évvel ezelőtt halt meg. Az ő lakása most üresen áll. 

„Negyvenegy éve ismerem ezt a családot – mondta a szomszéd – a világon semmi gond nincs velük. Amikor láttam Salah fényképét a tévében, azt kérdeztem magamtól: tényleg ő az? Nem hittem el. Ha viszont tényleg ő csinálta, akkor majd felel azért, amit tett, de a családot miért nem hagyják békén?”

A házból nem vittek el senkit, és nem találtak semmit, állította. Mikor ott jártunk, a betört ajtóra egy farostlemez volt frissen rácsavarozva, ott, ahol behatoltak a rendőrök.

A helyiek, akikkel beszélgettünk, vagy elkerülték a lezárt utcákat tegnap este, vagy nem mentek ki a lakásból. „Néztük a tévét, mint mindenki” – mondta egy fiatal srác a sarok másik oldalán, az Abdelsalam család házával szemközti kapualjban. Egy babakocsit toló hölgy azt mesélte, hogy telefonon hallotta a családtól, barátoktól, hogy hol razziáznak a rendőrök, és nem is akart arrafelé menni. Ötéves kislánya és hasonló korú fia szaladgált körben a kis téren, amíg beszéltünk.

Egyvalakit tartottak bent

Hétfő este a belga állami ügyészség bejelentette, hogy a tizenhat vasárnap őrizetbe vett személyből tizenötöt elengedtek, egyet letartóztattak. Őt azzal gyanúsítják, hogy terrorista csoport tevékenységében vett részt.

Szóljon hozzá cikkünkhöz az EUrologus Facebook-oldalán !