Vége lehet a jó világnak Angliában

2015.12.18. 07:34 Módosítva: 2015-12-18 10:49:43
Lehet, hogy szerződésbe iktatják a szabad mozgás korlátozását bizonyos feltételek mellett az EU-n belül, derült ki a csütörtöki EU-csúcson.

David Cameron nagy svunggal érkezett Brüsszelbe csütörtökön: azt mondta, késő éjjelig fog dolgozni, ha kell, hogy kiharcoljon egy jó alkut. A brit miniszterelnök azzal nyert választást májusban, hogy megígérte a szavazóinak: megreformálja az Európai Uniót és engedményeket követel az Egyesült Királyságnak. Ha nem sikerül, a britek népszavazáson dönthetnek róla, hogy kérnek-e még az európai közösségből.

Négy dolgot szeretne:

 • kevesebb uniós bevándorlót,
 • versenyképesebb EU-t,
 • egy hangyányit visszavenni Brüsszel döntési jogköreiből, és
 • megvédeni a londoni bankokat az eurózóna befolyásától.

Azért kell reformokat felmutatnia, mert a brit euroszkeptikus sajtó, különösen a Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségébe tartozó népszerű lapok durván ráálltak az utóbbi években az unió szapulására. Az EU-gyűlölő hullámot aztán meglovagolta a brit függetlenség párt (UKIP), akik az unió antidemokratikus működéséről szónokolnak, és a kelet-közép-európai bevándorlók ellen keltik a hangulatot a brit választók körében. Cameronnak meg kell szólítania azokat a szavazókat, akik a lengyelekben, magyarokban, csehekben, románokban és a többiekben segélyeken élősködő tömegeket látnak, és hányingerük támad, ha egy szalagcímen azt látják: Brüsszel.

A legrázósabb brit követelés, hogy letilthassák néhány szociális támogatásról azokat, akik az EU-ból jönnek és az Egyesült Királyságban szeretnének élni. Az ötlet nem új, tavaly ilyenkor már kidolgozták a részleteket:

 • az EU-s letelepedőknek négy évet kellene várniuk arra, hogy adókedvezményeket vehessenek igénybe és önkormányzati lakhatást igényeljenek,
 • nem kapnának gyermekellátási segélyt és adókedvezményeket az otthon, például Magyarországon élő  gyermek után,
 • kitoloncolnák őket Nagy-Britanniából, ha hat hónap után sem találnak munkát,
 • a munkakeresők nem kapnának segélyt.

A gond az, hogy a terv sérti az Európai Unió egyik legfontosabb alapelvét: hogy minden tagállamban ugyanazok a jogok illetik meg bármelyik uniós állampolgárt.

Orbánnal is egyeztet Cameron

A visegrádi államok vezetői világossá tették Cameronnak csütörtökön: nem fognak beleegyezni abba, hogy négy évre befagyassza a Nagy-Britanniába vándorló közép-európaiak szociális juttatásait. „Semmilyen megoldást nem fogunk támogatni, amely diszkriminatív, és korlátozza a szabad mozgást” – írták egy közös nyilatkozatban.

A brit miniszterelnök péntek reggel négyszemközti megbeszélésre hívta Orbán Viktort. Orbán azt mondta: tárgyalni kell a brit javaslatról. A mostani álláspont szerint a magyar kormány csak akkor megy bele, hogy korlátozzák a Nagy-Britanniába érkezett uniós állampolgárok jogait, ha a britekre is bevezetik ugyanazokat a korlátozásokat.

Elkaptuk Nigel Farage-t

A brit függetlenség párt (UKIP) vezetője, Nigel Farage elveszetten bóklászott a Tanács átriumában az újságíróknak kitett asztalok között, amikor az EUrologus megkérdezte tőle, mit szól a közép-európai államok tiltakozásához. „Nos, beléptek a klubba. A klubnak megvannak a szabályai. Minden joguk megvan rá, hogy kijelentsék: senki ne változtasson a szabályokon. Én is ugyanezt csinálnám a helyükben.”

Angela Merkel békülékeny hangot ütött meg csütörtök este. „Mind a huszonhét másik tagállam érdeke az, hogy Nagy-Britannia EU-tag maradjon” – mondta a csúcstalálkozó után. Olyan fontos ez az érdek, hogy nem zárta ki azt sem, módosítják az EU alapszerződését, hogy bizonyos feltételek mellett korlátozhassák a szabad mozgást az unión belül. Egy ilyen módosítást évekig tart törvénybe iktatni, de a döntést már a közeljövőben meghozhatnák róla. François Hollande francia elnök annyit mondott, hogy rövid távon ellenzi a szerződésmódosítást.

Azért fontos a sietség, mert Cameron azt ígérte, hogy legkésőbb 2017-ig népszavazásra bocsátja az Egyesült Királyság EU-tagságát. Ha addig nem is lenne kész a szöveg, a politikai ígéret már megszülethet.

A menü

Ezt a menüt fogyasztották az EU-s országok vezetői, miközben arról tárgyaltak, hogy mivel nyugtathatnák meg az unió ellen heccelt brit választókat.

 • Tanyasi csirke pástétom erdei gombával
 • Vadfilé, petrezselyemgyökér mousse és szecsuáni borsszósz
 • Fűszeres, marinált narancs kalamondin habbal
 • Kávé szernikkel

A kalamondin egy citrusféle, a szernik lengyel túrótortának látszik.

Kihelyezett brit belpolitika

Cameron több, mint fél órás beszédben győzködte kollégáit a vacsora alatt, és érezni vélte a többiek „hatalmas támogatását”. Mégis feldúltan távozott a csütörtök esti sajtótájékoztatóról. Egészen indulatosan jelentette ki, hogy „közelebb kerültünk a megoldáshoz”.

Az európai állami vezetők támogatása a bajba jutott politikusnak szóló együttérzésből fakadhat. Az Európai Tanács tagjai szeretnék, ha Nagy-Britannia bent maradna, és valószínűleg nem akarnak UKIP kormányt sem látni Londonban. Ha ennek az az ára, hogy némi jogi bűvészkedéssel segíteni kell Cameronnak, hogy kifogja a szelet a vitorlájukból, ám legyen.

„Mindenki érti a britek helyzetét. Politikai szinten könnyebben találunk megoldást, mint a jogászok vagy az Európai Bizottság bürokratái” – nyilatkozott egy elnökségi forrás, arra utalva, hogy a népszavazás és az EU-reform, amit Cameron hozzácsomózott, egy brit belpolitikai ügy, amit sajnálatos módon Brüsszelben kell lejátszania.

Donald Tusk, a csúcstalálkozót levezető elnök szerint mindenki, David Cameront is beleértve, elfogadta, hogy akármilyen EU-reform is születik, az nem lehet kirekesztő. „Sokkal optimistább vagyok, mint korábban” – mondta az ülés után.

Februárra konkrét javaslatot ígért a brit ügyben.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!