Az angol reggeliből angol vacsora lett Brüsszelben

2016.02.19. 16:18 Módosítva: 2016.02.19. 16:33
Reggelre szerették volna tető alá hozni a brit-EU egyezséget. Nem bírtak egymással, vacsoraidő lesz, mire összeülnek. A fél európai sajtó Cameronékon röhög.

Így fullad bele az Európai Tanács a saját béna poénjába. Csütörtök délután az volt a terv, hogy estig nagyjából megegyeznek a brit miniszterelnök reform-kéréseiről, aztán pénteken reggeli közben letisztázzák a szöveget. „Angol reggelire” ülünk össze, viccelődtek a tanácsi diplomaták.

A négyszemközti tárgyalások azonban rázósabbnak bizonyultak, mint tervezték. Több időre lesz szükség, angol reggeli helyett „angol brunchra” jönnek majd össze az uniós vezetők, jelentette be Donald Tusk szóvivője.

A brunchból „angol ebéd” lett.

Aztán „késői angol ebéd”.

Itt beugorhatott valami Preben Aamann-nak, az Európai Tanács szóvivőjének, és úgy tűnt, rövidre zárta az ügyet azzal, hogy „angol étkezés” lesz délután négykor. 

Végül mégis eljutottunk a kulináris történeti szenzációnak számító „English dinner”-ig.

Reménykedünk, hogy nem szombati grillparti lesz a vége. Szegény szakácsok leizzadhatják az agyukat, hogy mivel készüljenek, és mikorra.

Úgy tudjuk, hogy már csak egyetlen kérdésen vitáznak: hogy Nagy-Britannián kívül más ország is csökkentheti-e az EU-s munkavállalók gyermekei után járó családi pótlékot, ha a gyerekek nem költöztek a szülőkkel együtt Nyugat-Európába. A lengyelek minden erejükkel azon vannak, hogy csak a Nagy-Britanniában élő kelet-európaiak pénztárcáján könnyíthessen a fogadó kormány. Folyosói pletykák szerint a dánok is szívesen spórolnának a külföldieknek járó családi pótlékon.