Orbán: Van esély, hogy a menekültcsere önkéntes alapon történjen

K MTI20160316067
2016.03.17. 15:50
Az uniós csúcstalálkozón eldöntik, hogy milyen feltételekkel működjünk együtt Törökországgal a bevándorlás kezelésében.

„Napok óta dolgozunk azon, hogy azt a magyar érdeket, hogy bármifajta menekültcsere, betelepítés, népességmozgatás önkéntes alapon történjen. Ezt van esélyünk, hogy elérjük” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki uniós csúcstalálkozóra érkezve Brüsszelben.

A 28 európai uniós állami vezető egymás között és a török miniszterelnökkel is tárgyal csütörtök este, a téma az Európába érkező bevándorlás kezelése. Az Európai Bizottság által javasolt akcióterv alapján minden Görögországba érkező bevándorlót vissza kellene tudnia fordítani a görög és uniós hatóságoknak, a törökök pedig ígéretet tennének arra, hogy át is veszik az EU határát szabálytalanul átlépőket. Cserébe az Európai Unió beindít egy törvényes és ellenőrzött betelepítési programot törökországi menekülttáborokból az EU különböző tagállamaiba, önkéntes alapon.

Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe

Orbán Viktor így foglalta össze a csütörtök esti stratégiáját: „Azzal a céllal ülök le a tárgyalóasztalhoz, hogyha lesz a törökökkel megállapodás, akkor abban csak olyan szakaszok szerepeljenek, amelyek a Törökországból érkezőknek a betelepítését önkéntes alapon és nem kényszer alapján akarja rendezni, hogy megmaradjon Magyarországnak a mozgástere, hogy nemet tudjunk mondani nemzeti hatáskörben erre.”

Része még a körvonalazódó EU–török megállapodásnak az, hogy a közeljövőben vízummentességet kapjanak a török állampolgárok a Schengen-övezetbe. Korábban június végi határidő szerepelt a tárgyalásokon, később az is szóba került, hogy már április végén megkapják a törökök a jogot a könnyített beutazásra.

„Sikert érhetünk el még ott, hogy a vízumról szóló vitában a törököknek semmiképpen se adjuk meg hamarabb, mint az ukránoknak a vízumkedvezményt. Úgy látom, hogy ebbe az irányba mozdulnak el ma és holnap itt Brüsszelben” – mondta végezetül Orbán Viktor.