Isten hozta Belgiumban!

DSC01727
2016.03.22. 15:10 Módosítva: 2016.03.23. 18:41
Az európai uniós negyed fegyelmezetten viseli a terrortámadást, és várja, hogy véget érjen a rendőri készültség. Egy helyi étteremtulajdonos szomorúan beszélt róla, hogy a terror viszi Belgium hírét a világban.

A Maelbeek metróállomás, ahol kedden reggel kilenc óra után robbantottak, Brüsszel európai uniós negyedének belsejében van. Magyarország EU melletti Állandó Képviselete (ÁK), ahol körülbelül száz magyar diplomata dolgozik, két saroknyira áll innen. Kósa Lajos bejelentése alapján a robbantásokban megsérült mindkét magyar állampolgár kormányalkalmazott. Úgy tudjuk, egyikük az ÁK-n dolgozik.

Az ÁK egész utcáját lezárták. Akkor jártam ott, amikor a rendőrök minden járókelőt és újságírót megkértek, hogy hagyják el a területet, és a kapualjakban várakozókat is beküldték az épületekbe. A lezárt utcákon nem hagyhatják el az irodaházakat azok, akik ott dolgoznak.

Az Európai Bizottság több épülete pár lépésre áll a metró kijáratától, ahol a robbantás történt; a Tanács, ahol az uniós miniszterek, állam- és kormányfők tárgyalnak heti rendszerességgel, néhány száz méterre, a Schuman téren. Magas irodaházak szegélyezik az utcákat, ebben a kerületben kevesen laknak, főleg dolgozni járnak ide. Itt húzódik Brüsszel két közúti ütőere, a Rue de la Loi és a Rue Belliard – négy-ötsávos utak mindkét irányba. Ezekről most a Schuman tér környékén elterelték a forgalmat, a tér alatt futó alagutakat lezárták.

A Tanács és az Európai Parlament minden mára tervezett eseményt lemondott. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője arról beszélt az EUrologusnak, hogy a szokásosnál kevesebben vannak a Parlamentben, de ez részben annak köszönhető, hogy a közelgő húsvéti szünet miatt többen már elutaztak, máshol van programjuk. Ő is ma indult volna a reptérre, amikor hallott a merényletről, és hogy nem indulnak a járatok.

Ádám a kislányát vitte a bölcsődébe reggel, és elsétáltak a metróbejárat előtt, valószínűleg éppen akkor, amikor a robbanás történt. Nem hallott semmit, csak arra lett figyelmes, hogy hirtelen rengeteg rendőr lepte el a környéket. Negyed óra sem telt el, és mire kijött a bölcsődéből, a rendőrség mindent lezárt, és még parkoló autók sem maradtak az utcán.

Az európai uniós negyed dolgozói nyugodtan várják, hogy véget érjenek a rendőri intézkedések. A Maelbeek megálló közvetlen közelében zárták le az utcákat, a kordonokon kívül zajlik az élet, de sokkal kevesebben járnak, mint a megszokott nyüzsgő hétköznapokon. Az autóközlekedés teljesen leállt a Schuman téren. Az uniós intézményeket, képviseleteket katonák őrzik, megnőtt a rendőri jelenlét, de idegességnek sehol nincs nyoma. Turistacsoportokkal is találkoztunk az utcán, egy, a térképét bújó holland hölgyet útba is igazítottunk a belváros felé.

A Maelbeek állomás közelében, de a kordonon kívül működő étterem tulajdonosa szomorúan beszélt a támadásokról. Reggel nyolc óra körül értesültek a reptéri robbantásról, egy órával később a metróban történtekről. Nem hallottak robbanást, a vendégek sem pánikoltak be. Kérdezte, hogy honnan jöttem. „Magyarországról? Isten hozta Belgiumban!” – mondta szomorúan. Elkeseredett volt amiatt, hogy Belgiumnak a terrortámadások és a terrorkészültség viszik a hírét a világban. Azt mondta, hogy megbízik a rendőrségben, de hozzátette, hogy a politikusok sajnos nem tudják olyan rendben igazgatni az országokat, ahogy az átlagemberek a saját üzleteiket. 

Egy közeli európai bizottsági épületben is akkor figyeltek föl a felfordulásra, amikor kivonultak mentők és nagy erőkkel fölvonult a rendőrség. A Bizottság vezetősége azt javasolta mindenkinek, hogy ne hagyják el az irodákat, még a támadástól távolabb eső helyeken sem.

Az EU-s intézményekben már a novemberi, párizsi merénylet után szigorítottak a biztonsági ellenőrzésen. A táskákat nemcsak röntgennel világítják át, hanem még azelőtt ki kell nyitni, és megmutatni a tartalmukat, hogy belépnék az Európai Bizottság második forgóajtóján. A Tanácsban kétszer is ellenőrzik a belépőkártyát, már a kerítésen sem lehet átjutni igazolvány nélkül. Az Európai Parlamentben egy teljesen új, a korábbinál biztonságosabb, szinte hermetikusan záró bejáratot építettek.

Ma is ezeknek a procedúráknak megfelelően lehetett belépni, idebent pedig nagy a csend, mert elnapolták a találkozókat. Senki nem tudott biztosat mondani arról, hogy a metróban mennyi ideig tart a mentés és a rendőri munka, a legtöbben arra számítanak, hogy este hazamehetnek.

Az Európai Bizottságban több száz magyar tisztviselő és nemzeti szakértő is dolgozik. A Bizottság biztonsági szolgálata azt az üzenetet küldte az összes munkatársnak, hogy szerdán otthonról is dolgozhatnak.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport