Jól járunk az EU-val, mégse szeretjük

2016.05.10. 15:02 Módosítva: 2016.05.10. 16:11
Ahhoz képest, hogy mennyit profitál Magyarország az EU-ból, mi utáljuk a legjobban – ezt hozta ki egy nemzetközi think tank felmérése.

Mi ez az ECFR?

A European Council on Foreign Relationst 2007-ben alapította többek között Joschka Fischer volt német külügyminiszter és Martti Ahtisaari Nobel-békedíjas finn ex-elnök. Több mint húsz országból nagyjából ötven alkalmazottuk van, akik számos kutatást tettek már le az asztalra nemzetközi kapcsolatok témában.

Magyarország nagyobb hasznot húz az Európai Unióból, mint a többi tagállam zöme, de a lakói ezt az egyik legkisebb mértékben értékelik, állítja egy tanulmány. A dokumentumot a European Council on Foreign Relations nevű think-tank szerdán hozza nyilvánosságra, de a Politico már beletekinthetett.

Az eltérés a valós tények és aközött, hogy ezeket hogyan fogja fel a lakosság, sehol sem olyan látványos, mint Magyarországon

– nyilatkozta az ECFR berlini irodáját vezető Josef Janning.

A szervezet nyilvánosan elérhető adatokat használt – főként az Európai Bizottságtól, az uniós statisztikai hivataltól (Eurostat) és közvélemény-kutatótól (Eurobarometer). A cél az volt, hogy felmérjék, hogyan változott a hozzáállás az EU-hoz a gazdasági válság kezdete, 2007 óta 2014-ig.

Kevesebbet jelent nekünk az EU

A magyarok közel fele elégedett a demokrácia működésével Magyarországon és az EU-n belül, amivel kifejezetten az elégedetlenebb országok közé tartozunk, írja az Eurobarometer legutóbbi teljes közvélemény-kutatása. Az Unió személyesen kevesebb dolgot jelent az embereknek, mint az EU más országaiban, de a magyarok identitásának fontosabb eleme az európaiság vagy az Európai Unióhoz tartozás, mint a többi tagállam lakóinak.

Egyrészt a személyes a tapasztalatot vizsgálták: mennyire vannak tudatában az emberek, hogy mi az EU szerepe, és hogyan értékelik azt a mindennapi életükben. Másrészt olyan mutatókra figyeltek, mint például a tőkeáramlások, ami közvetlenül nem látható, de legalább olyan fontos, magyarázta az ECFR projektmenedzsere. Vagyis megpróbálták összevetni az EU objektív hasznát és azt, hogy ebből mit éreznek az emberek.

CohesionGraphic2-714x446.png
Grafika: European Council on Foreign Relations (via Politico

A kétféle adatot grafikonon ábrázolták, ahonnan Magyarország lett az egyik kilógó pont. Miközben magas értéket kapott arra, hogy mennyit profitál például gazdaságilag az EU-ból, a másik tengelyen nagyon alacsonyan teljesített, ami azt jelzi, hogy az emberek ezt nem érzik át.

Az eredmények arra utalnak, hogy Magyarországon az EU bírálata vált a főáramlattá

– mondta a kutató. A magyarok erősen csalódottak a politikában, miközben az eurokritikus pártoknak magas a támogatottsága.

A diagram másik felén Írország található, ahol miközben kemény feltételeket kellett teljesíteni egy 2010-es uniós mentőcsomaghoz, még mindig sokan állnak az EU mellett.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!