Ölre mehetünk még az osztrákokkal a menekülteken

000 DV2124037
2016.06.07. 06:03 Módosítva: 2016.06.07. 07:59
Osztrák miniszteri delegáció vizsgálja meg, hogy Magyarországon hogyan bánnak a menedékkérőkkel, mert szeretnének visszaküldeni magyar területen regisztrált migránsokat. Kovács Zoltán Bécsben kijelentette: senkit nem veszünk vissza.

Érik az újabb konfliktus a magyar és az osztrák kormány között, írta a Die presse.com hétfő délután, miután Kovács Zoltán kormányszóvivő Bécsben kijelentette: „Magyarország senkit nem fog visszavenni” azokból a menedékkérőkből, akiket magyar területen regisztráltak, és a Dublin-rendelet értelmében a magyar hatóságok feladata az ellátásuk és a menedékkérelmük lefolytatása, mégis Ausztriában kötöttek ki.

Kovács Zoltán a bécsi magyar nagykövetségen, az osztrák és a külföldi média képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen világossá tette: a tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma a befogadásukra vonatkozó németországi bejelentést követően ugrott meg jelentősen, így e helyzet miatt nem Magyarország a felelős – számolt be az eseményről az MTI.

A kormányszóvivő arra reagálva közölte ezt, hogy a német Bild című lap korábban azt állította: Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A cikk szerint német kormányzati körök néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát.

Nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a „félreértelmezhető” német bejelentés előtt és után - vélekedett Kovács Zoltán . Ez pedig mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország – hangsúlyozta a szóvivő. 

Törökország biztonságos, Magyarország nem?

Az osztrák hatóságok eddig nem küldtek vissza menekülteket Magyarországra, írta a Die Presse, és felidézte, hogy tavaly szeptemberben az osztrák közigazgatási bíróság azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára.

Június közepén azonban az osztrák belügyminisztérium egy delegációt szervez Magyarországra, hogy saját szemükkel győződjenek meg azokról az „embertelen állapotokról”, amelyekről a tavalyi ítélet szól. Wolfgang Sobotka belügyminiszter szerint Magyarország biztonságos a menedékkérők számára.

Karl-Heinz Grundböck belügyi szóvivő arra az ellentmondásra is fölhívta a figyelmet, hogy amíg a nem-EU tag Törökországba visszaküldjük a menedékkérőket az uniós–török paktum alapján, addig Magyarországra nem, mert az a bírósági ítélet szerint nem biztonságos harmadik ország. Akkor Törökország micsoda? Tehetnénk föl a kérdést.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Menekültek az osztrák-magyar határon lévő Nickelsdorf közelében, 2015.  szeptember 11-én. Fotó: AFP/Joe Kalmar)