Brexit: kőkemény tárgyalófelet kapott Brüsszel

2016.07.15. 10:37 Módosítva: 2016.07.15. 14:06
Boris Johnsonnal talán még jobban járt volna az EU, de idén valószínűleg nem kezdődnek el az egyeztetések.

Belemenős tárgyalásokat ígér az új brit kormány összetétele. Theresa May miniszterelnök sokak meglepetésére a brit népszavazási kampány kilépéspárti hangadóját, Boris Johnsont tette külügyminiszterré. A diplomatikus viselkedésre nem sokat adó politikus kinevezését az USA-ban például röhögéssel fogadták, és több uniós tisztviselőt kiakasztott Boris megjelenése. „A brit humor nem ismer határokat” – reagált az európai parlamenti liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt. Az Európai Bizottság kettes számú embere, Frans Timmermans nagyjából a kinevezéssel egy időben tett ki egy blogbejegyzést, amiben kilépéspártiak szemére vetette, hogy „a rasszizmus határán” billegő megjegyzésekkel kampányoltak. Boris Johnsonra gondolt, aki Barack Obamáról azt mondta: „félig kenyai” származása folytán „őseiből fakadó ellenszenvet” érez a Brit Birodalom iránt, amelynek Kenya is a gyarmata volt.

Az elefántot kinevezték a porcelánbolt eladójává

A volt londoni polgármester viselkedése időnként olyan, mint a frizurája. Az még talán a kisebbik baj, hogy nem szabad sporteszköz közelébe engedni, mert akkor német politikusokat fejel nekifutásból tökön, japán gyerekeket gyalul a földbe, brit csemetéket rúg fel vagy épp fennakad egy drótkötélpályán. A nagyobbik, hogy hajlamos félresikerült jópofáskodásra és hülye megjegyzésekre, amelyek miatt rasszizmust szoktak kiáltani. Hillary Clintont „szadista nővérhez” hasonlította, de nyert már a török elnököt sértegető versíróversenyen is, lepöcsverőzve őt, és a kínaiaknak azt dörgölte az orra alá, hogy a népsportjuknak számító pingpong brit eredetű.

A bejegyzésre az Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján is rákérdeztek, de a szóvivők csak a hivatalos szöveget mantrázták: tudomásul vették a jelölést és készek együttműködni a külügyminiszterrel.

Kemény euroszkeptikus lesz a tárgyaló fél

Mégsem Boris Johnson lesz a válási tárgyalás legmeghatározóbb alakja. Egyrészt ott van a miniszterelnök (arról, hogy mit tudni a szándékairól és mit gondolnak róla az uniós intézményekben, itt írtunk), másrészt egy új minisztériumot is létrehoztak kifejezetten az uniós kilépésre. A vezetőjétől nem nagyon alhatnak nyugodtan Brüsszelben: David Davis erősen euroszkeptikus.

„Az EU egy szomorú múlt omladozó maradványa” – mondta például egy februári előadásában a kilépés mellett kampányolva a politikus, aki korábban többek között Európa-ügyi miniszterként dolgozott. Szerinte a brexit-tárgyalásokon

az Egyesült Királyság „sokkal többet nyerhet, mint amennyit veszíthet, és a fordítottja igaz az EU-ra”,

mert a szigetország nagyon fontos exportpiaca a tagállamoknak. A németek például egymillió munkahelyet bukhatnak, ha nem adhatják el nekik szabadon az autóikat. „Percekkel a brexit-szavazás után

a Mercedes, a BMW, a Volkswagen és Audi vezérigazgatói Merkel kancellár ajtaján fognak kopogni azt követelve, hogy ne legyen akadály a német hozzáférés előtt a brit piachoz

– érvelt, és a többi tagállamra is hasonló nyomást gyakorolnak majd a cégeik.

Atommaki kontra karrierdiplomata

Jonathan Hill két nappal a brexit-népszavazás után bejelentette, hogy lemond. Erre semmi nem kötelezte: az el sem kezdődött kilépési tárgyalások végéig minden marad a régiben. Most úgy nyilatkozott, „tökéletesen helytelen lett volna, ha utána ott ülnék, mintha mi sem történt volna”.

Az alig ismert brit politikus kinevezését annak idején sokan ellenezték, de a visszafogott, EU-párti biztosra nem volt panasz a munkája alatt. A tőkepiaci szabályok megújításán dolgozott, hogy az európai gazdaság ne függjön annyira a bankoktól, utolsó sajtótájékoztatóján is a kockázati és a szociális vállalkozási alapok reformját mutatta be.

A briteknek a tényleges kilépésig ki kell neveznie valakit a helyére. Az új jelölt annyira ismeretlen volt, hogy amikor az EUrologus először rákeresett a nevére, a Google a Madagaszkár fejdíszes lemúrjával tapétázta ki az első sort. Szegény Julian King azóta előrébb került a sorban, így bárki egyből megtudhatja, hogy a britek egy rajzfilmfigura helyett kőkemény karrierdiplomatát ültettek a Bizottságba, ahol már dolgozott is két évig. 

Kérdés, hogy mit fog csinálni a brexitig: valószínűleg egy alibiterülettel kötik le erre a rövid időre. A Politico szerint David Cameron a környezetvédelemért lobbizott, de emiatt jól bele kellene nyúlni a többi biztos feladatkörébe, így még az sem kizárt, hogy tárca nélkül unatkozhat jó pénzért Brüsszelben.

Nem kér a korlátlan bevándorlásból

A brit-uniós kapcsolat lehetőségei közül a svájci modellt jó alapnak tekintette, azaz legyen szabad kereskedelem, de csak kétoldalú alapon egyezkedjenek az EU-val a többiről.

Azt viszont kizárta, hogy a munkaerő szabad áramlását átvegyék, mint a svájciak tették
 

(bár ezt visszavonhatják). Azaz Magyarországról sem lehetne tovább ugyanolyan feltételekkel az Egyesült Királyságban dolgozni, mint az ottaniak tehetik. Akkor már David Davis inkább csak egy egyszerű szabadkereskedelmi egyezményt akar, mint amilyet az EU Kanadával kötött, mindenesetre szerinte közel nullára leszorítható a bevándorlás.

Beöntés tanácsokkal

A követeléssel csak annyi a gond, hogy az EU egymástól elválaszthatatlanul kezeli a munkaerő szabad vándorlását a szolgáltatásokéval, és utóbbi nagyon fontos a brit gazdaság jelentős részét adó pénzügyi szektornak, a Citynek. Az Európai Bizottság brit tagja is arra figyelmeztetett az utolsó sajtótájékoztatóján, hogy a brit cégek „passportingjára” (pénzügyi szolgáltatások nyújtására más tagállamokban egyenlő feltételekkel) kockázatos a brexit. Jonathan Hill viszont nem akart tanácsokat adni az új brit kormánynak, az okosságokat majd úgyis „minden testnyílásukon át” kapják. Maradt az olyan általánosságoknál, mint hogy nyugodt és értelmes módon kell majd tárgyalni, de erre meg kell adni az időt.

Idén már nem indítanák be a tárgyalásokat

Főnöke, Jean-Claude Juncker már nem tűnt ilyen türelmesnek. Azzal gratulált Theresa Maynek, hogy „hamarosan kezelniük kell a helyzetet”, és mások is toporogva várják, hogy London végre beadja az egyeztetéseket elindító hivatalos kérelmet. A frissen hivatalba lépett brit miniszterelnök telefonon kért felkészülési időt a német, francia és ír vezetőktől. David Davis a kinevezése előtt két nappal azt fejtegette, csak jövőre indítanák be a folyamatot, hogy előtte legyen idő otthon egyeztetni az álláspontjukat, és korábban Theresa May is hasonlóan nyilatkozott.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!