Orbán: Újra naggyá lehet tenni az Európai Uniót

2017.01.26. 14:51 Módosítva: 2017.01.26. 16:35
Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz – mondta Brüsszelben a miniszterelnök.

A kormányfő a német konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott zártkörű rendezvényen szólalt föl csütörtökön, amelyre a magyar sajtóból csak a közmédia volt hivatalos. Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán Viktor példaként említette a közös európai-ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek kudarcot vallottak.

A magyar kormányfő kijelentette, hogy mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és „újra naggyá tenni az Európai Uniót”. Szerinte Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett, írta az MTI.

Úgy fogalmazott: nincs európai nép, európai népek vannak. „Európa akkor volt erős, amikor több erős központ létezett” – tette hozzá. Azt mondta, Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan már az se.

Európa egyszerre négy válsággal kénytelen szembenézni; gazdasági-versenyképességi, demográfiai, biztonsági és külpolitikai krízis van egyszerre.  A külpolitikai válság a miniszterelnök szerint úgy értendő, hogy jelenleg Európa nem vagy csak nagyon kis mértékben képes befolyásolni azokat a folyamatokat, amelyek a térségben zajlanak. Példaként a szíriai és az ukrajnai konfliktust említette.

Felidézte, hogy a következő években az európai gazdasági növekedés 1-2 százalék lesz, a kontinens globális szereplőből regionális szereplő lett, és hamarosan azért is meg kell majd küzdenie, hogy regionális hatalom maradhasson.

Orbán álma a gyenge erős Európáról

A miniszterelnök ugyanazt fejtegette, amiről hétfőn is beszélt a Magyar Nemzeti Bank konferenciáján. Akkor a Donald Trump amerikai elnökkel kezdődő külpolitikai átrendeződés kapcsán 

  1. üdvözölte, hogy ezentúl a világban mindenki csak a saját érdekeit követi és érvényesíti,
  2. elismerte, hogy a mi erőnk, azaz érdekérvényesítési képességünk rendkívül kicsi,  
  3. ezért szeretné, hogy Európa erősödjön és védjen meg minket,
  4. de közben Brüsszel ne szóljon bele semmibe.

Az ellentmondásos gondolatmenet valószínűleg nem fog minket messzire vezetni, lent olvashatja az elemzésünket, hogy miért.

Pöttering: keresztény értékeken nyugvó menekültpolitika kell

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője köszöntőjében aláhúzta, Európának közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége és egy erős határvédelemmel biztonságossá kell tennie külső határait. Olyan határokat, amelyek menedéket jelentenek a védelemre szorulóknak, de megállítja a gazdasági alapú migrációt és nem enged be akárkit az unió területére. Egy új, európai és keresztény értékeken nyugvó menekültpolitikának mindig tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Európa nem számíthat másra, „a mi felelősségünk, hogy megvédjük a világon egyedülálló – a szabadság, a béke, a demokrácia, a szolidaritás és az emberi méltóság alapjain nyugvó – értékeinket” – fogalmazott Pöttering.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !