9 millióan vettek részt az Erasmuson 30 év alatt

2017.01.26. 20:19
Az EU oktatási csereprogramjában a megalapítása óta majdnem tízmillióan vettek részt, 2015-ben rekordsokan tanultak és dolgoztak vele külföldön.

2015-ben az Erasmus+ 678 ezer európainak tette lehetővé, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, vegyen részt képzésben, illetve végezzen fizetett vagy önkéntes munkát. Ez minden korábbi év eredményét felülmúlja, jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság frissen közzétett statisztikák alapján. 

Az EU 2,1 milliárd eurót ruházott be több mint 19 600 projektbe, melyekben összesen 69 ezer szervezet vett részt 2015-ben.

 

Európának erre a szolidaritásra van szüksége

„Kapcsolatba hozza egymással az embereket, és segíti együttműködésüket, ezáltal pedig kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy kontinensük fiataljai képessé váljanak kedvező társadalmi változásokat előidézni. Európának erre a fajta szolidaritásra van szüksége – most még inkább, mint eddig bármikor” – mondta Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos.

2015-ben Európán túlra is nyitott az Erasmus: lehet odakint tanulni, és Európán kívüli országok hallgatóit és oktatási szakembereit is fogadják az EU-ban.

Továbbra is Franciaország, Németország és Spanyolország az a három ország, amelyből a legtöbb résztvevő vág neki a külföldi kalandnak az Erasmus+ keretében, ami pedig a résztvevőket fogadó országokat illeti, a lista első három helyezettje Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság.

A résztvevők beszámolói szerint az Erasmus+ keretében külföldön töltött időszak egyértelműen hasznosnak bizonyult: 94 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy készségei fejlődtek, 80 százalékuk pedig arról számolt be, hogy sikerült javítania szakmai kilátásait. Azok közül a diákok közül, akik az Erasmus+ program keretében külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt, minden harmadik állásajánlatot kap az őt fogadó cégtől.

Az Erasmus+ a menekültek és a migránsok integrációjának megkönnyítésén is dolgozik. A Bizottság kiszélesítette az online nyelvi támogatás rendszerét, amely így már százezer menekült beilleszkedési esélyeit javítja a következő három év alatt. A cél az, hogy a fiataloknak jobb esélyük legyen arra, hogy bekerüljenek a fogadó országok oktatási intézményeibe.

Harminc éves lett

Az Erasmus program a felsőoktatási intézmények hallgatóinak mobilitását szolgáló, viszonylag szerény kezdeményezésként indult 1987-ben. 2014-ben kibővítették felnőttképzéssel, szakmai gyakorlati lehetőségekkel, szakképzéssel és egy sor más programmal, ekkor kapta az Erasmus+ nevet.

Az utóbbi 30 évben az Erasmus+ és annak elődprogramjai több mint 5 millió diáknak, gyakornoknak és önkéntesnek nyújtottak segítséget, ezenfelül pedig ifjúsági és szakembereknek szóló csereprogram-lehetőségeket is biztosítottak. Összesen 9 millió résztvevője volt a programnak mindezidáig

A program földrajzi hatóköre 1987 óta 11 országról 33 országra bővült: jelenleg az EU 28 tagországa mellett kiterjed Törökországra, Macedóniára, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is.

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik, és összességében 4 milliónál is több embernek fog lehetőséget kínálni arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, illetve munka- vagy önkéntesmunka-tapasztalatra tegyen szert külföldön.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !