Európa a világ legjobb helye, merjünk már büszkék lenni rá

2017.02.01. 00:28 Módosítva: 2017.02.01. 00:45
Csodálatos levélben szól az európaiakhoz Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője.

Pénteken összeül huszonhét európai uniós ország vezetője Máltán, hogy megtárgyalják az unió jövőjét. A brit miniszterelnök erre a csúcstalálkozóra nem kapott meghívót, mert a brit választók tavaly nyáron úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból. Nem kis részben pontosan ezért kell újragondolni az európai együttműködést, amiről azt mondják, a britek nélkül könnyebb lesz szorosabbra húzni, például ami egy közös európai hadsereg létrehozását vagy a közös határvédelmet illeti.

 

Azért Máltán találkoznak, mert a házigazda ország az EU-s miniszterek Tanácsának soros elnöke. Ez a szervezet képviseli a kormányokat az európai uniós döntéshozatalban, ebben ülnek a magyar miniszterek is. 

Az uniós csúcstalálkozókon a miniszterelnökök és azok az államfők gyűlnek össze, akik valós döntéshozatali jogkörrel is rendelkeznek: ők a francia, a román, a ciprusi és a litván elnök. Donald Tusk volt lengyel kormányfő a csúcstalálkozók állandó vezetője. A csúcstalálkozókat Európai Tanácsnak is szokták hívni. Itt döntenek a nagy, stratégiai kérdésekről.

Donald Tusk először sötét hangulatú, de aztán minden eddiginél felemelőbb levélben hívta a kollégáit Máltára, amelyben három Európára leselkedő veszélyre hívta fel a figyelmet:

  1. Külpolitika: az egyre erőteljesebben, és különösen a tengereken előretörő Kína, Oroszországnak az Ukrajnával és a szomszédaival szembeni agresszív politikája, valamint háború, terror és anarchia a Közel-Keleten és Afrikában, amiben a radikális iszlám főszerepet játszik. „Az Európai Unió különösen a Washingtonban bekövetkezett változások miatt került nehéz helyzetbe, ugyanis az új adminisztráció megkérdőjelezni látszik az elmúlt 70 év amerikai külpolitikáját.”
  2. Belpolitika: az EU-ban egyre erősödnek az EU-ellenes, nacionalista, mind inkább xenofób érzelmek, a nemzeti egoizmus pedig az integráció vonzó alternatívájaként kezd feltűnni.
  3. A gyenge lélek: a politikai integrációba vetett hitt meggyengülése, a populista érvekkel való azonosulás, valamint a liberális demokrácia alapértékeinek a megkérdőjelezése egyre jobban a felszínre kerül.

Az európai egység a legjobb, amit eddig kitaláltunk

„Az európaiaknak tanúbizonyságot kell tenniük bátorságukról, eltökéltségükről és politikai szolidaritásukról. Ezek nélkül nem leszünk képesek fennmaradni. Ha mi magunk sem hiszünk saját magunkban, az integráció magasabb rendű céljában, akkor mások miért hinnének benne?” – írta az Európai Unió vezető testületének elnöke.

„Mutassuk meg, hogy büszkék vagyunk európaiságunkra. Ha úgy teszünk, mintha nem hallanánk azokat, akik az EU ellen szólnak, ha úgy teszünk, mintha nem vennénk észre az Unió ellenében, a jövőnk ellen hozott döntéseket, akkor az emberek nem fognak hazájukként tekinteni Európára.”

„Egyértelműen ki kell állnunk a méltóságunkért, az egységes Európa méltóságáért – függetlenül attól, hogy Oroszországgal, Kínával, az Egyesült Államokkal vagy Törökországgal folytatunk-e párbeszédet. Ezért legyünk elég bátrak ahhoz, hogy büszkék legyünk saját eredményeinkre, melyek a világ legjobb helyévé tették Európát. Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy szembeszálljunk a demagógok állításaival, akik szerint az európai integráció kizárólag az elitnek kedvez és az átlagpolgárok csak a hátrányait szenvedik el, akik szerint az országok egymagukban jobban megállnák a helyüket, mint együtt.”

„Az európai egység kora egyben a kontinens sokszázados történelmének legjobb időszaka is. Világosan ki kell jelentenünk:

az Európai Unió szétesése nem a tagállamok valamiféle mitikus, totális szuverenitásának visszaállításához vezetne, hanem a szuperhatalmaktól, azaz az Egyesült Államoktól, Oroszországtól és Kínától való nagyon is valóságos és tényszerű függésükhöz.

Csakis együtt lehetünk igazán függetlenek.”

Legszívesebben az egész levelet idézném, úgy, ahogy van, olvassák el önök is az Európai Tanács weboldalán, ahol közzétették magyar fordításban!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !