Épül a Tusk Tower: Trump egyesítheti Európát

2017.02.03. 20:51
„Európának a saját lábára kell állnia” – ez volt az összegzése az EU állam-, és kormányfőinek, akik pénteken Máltán vitatták meg, hogyan befolyásolják Donald Trump amerikai elnök EU-, és NATO-ellenes kirohanásai Európa jövőjét és biztonságát.

A héten nagy felháborodás váltott ki EU-s körökben Trumpnak a muszlim országrokra kivetett beutazási tilalma. Brüsszelt az is megrengette, hogy Trump rendszeresen beszél az EU széthullásáról, támogatja a Brexitet, és az észak-atlanti katonai szövetséget, a NATO-t idejét múltnak tartja. 

Európában ez azért verte ki a biztosítékot, mert úgy tűnik, az új amerikai elnök felrúgja azt a hetven éve működő transzatlanti rendszert, ami az európai béke és jólét alapja volt.  

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke erről írt, amikor a héten Európára leselkedő „kockázatként” írta le Trumpot az EU vezetőinek küldött levelében. 

 

Nem számíthatunk Amerikára úgy, mint régen

Az állam-, és kormányfők a migrációról és a Líbiának nyújtandó 200 millió eurós támogatásról is beszéltek, és alaposan megvitatták Donald Trump megosztó politikáját is.

Meghallgatták Theresa May brit miniszterelnököt, aki már járt is Washingtonban és személyes benyomása van Trumpról. 

Forrásaink szerint May beszámolt róla, hogy miről beszélt Trumppal: hangsúlyozta az amerikai-európai kapcsolatok fontosságát, és hogy az amerikai elnök azt mondta, száz százalékig a NATO mellett áll. Ugyanakkor azt nem sikerült kideríteni, Trump pontosan mit is gondol Oroszországról. 

A vezetőknek világossá vált, Európa már nem számíthat Amerikára úgy, mint az elmúlt hetven évben.  „Kezünkbe kell vennünk a sorsunkat” – mondta Angela Merkel német kancellár a találkozó után.  „Vannak területek, amelyekben egyetértük, közösek az érdekeink, mint például a terrorizmus ellen harc, de ahol különböznek az érdekeink, ott a két lábunkra kell állnunk” – mondta. 

Joseph Muscat, Málta kormányfője a sajtótájékoztatón azt mondta, ezzel együtt nem uralkodott Amerika-ellenes hangulat az asztal körül. 

„De van aggodalom pár intézkedés miatt, és az új amerikai adminisztráció viselkedése miatt” – mondta, hozzátéve, hogy együtt kell működni az Egyesült Államokkal, de ahol az európai értékek sérülnek, fel kell emelni a szavukat. 

Donald Tusk a sajtótájékoztatón hozzátette: „Eltérő temperamentummal, de végül is mind ugyanazt támogatjuk: hogy megvédjük Európa méltóságát.” 

Tusk azt mondta, a vezetők támogatásukról biztosították.

Saját Donaldjuknak neveztek

– mondta.

Muscat pedig azzal viccelt, hogy az Európai Tanács új brüsszeli épületét Tusk Towernek kéne elnevezni Trump New York-i Trump Towerjének mintájára. 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !