Európai Néppárt: Túl sokba kerül az illegális bevándorlók ellátása és hazaszállítása

2017.03.26. 14:17 Módosítva: 2017.03.26. 18:04
Az Európai Néppárt olyan javaslatot készít, amely szerint az Európába érkezett illegális bevándorlók minél hamarabb térjenek vissza származási országukba, a menedékkérelmeket pedig ezentúl csak az EU-n kívülről lehessen beterjeszteni.

Az Európai Néppárt (EPP) a migrációs válság rendezéséről készül határozatot elfogadni közelgő kongresszusán. Ebben az javasolják, hogy valamennyi menedékkérő az Európai Unión kívül, származási országában, vagy az unió határain kívül lévő menekültközpontokban várja meg kérelme elbírálását. Ezt Siegfried Muresantól, az EPP szóvivőjétől tudta meg a román News.ro hírügynökség, amely az EPP március 29-30-án Máltán megrendezendő kongresszusáról közölt interjút az EP-képviselővel vasárnap, írja az MTI. 

"Jelenleg mindenki bejöhet az EU-ba, aki azt állítja, hogy hazájában politikai üldöztetésnek van kitéve, menedékkérelmének elbírálása pedig hónapokat vesz igénybe. Aztán ha kiderül, hogy mégsem jogosult a menedékre, uniós pénzen kell visszaszállítani származási országába, miután szintén az uniós adófizetők pénzén töltött több hónapot Európában. Ennek véget akarunk vetni" - magyarázta a szóvivő.

Muresan szerint a  migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak segítenie kell a Közel-keleti és Észak-afrikai származási, illetve tranzit-országokat. Be kell fektetnie áram-, víz- és csatornahálózatuk fejlesztésébe, mert ez az infrastruktúra most nyilvánvalóan túlterhelt.

Muresan azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy a származási országok egy részében - például Szíriában - katonai konfliktus van, ezért az EU-nak olyan menekülttáborokat kell építenie ezekben az országokban, vagy az unió határán kívül, amelyekben a bajba jutottak biztonságos zónákban terjeszthetik be menedékkérelmüket.

Az európai jobbközép pártokat, köztük a Fideszt is tömörítő ernyőszervezet máltai kongresszusán a tagországok rendőrségei és hírszerző szolgálatai közötti együttműködés erősítéséről is határozatot készülnek elfogadni. Arra a kérdésre, hogy milyen eséllyel kerülhetnek be az uniós jogrendbe az EPP szintjén megfogalmazott politikai törekvések, a szóvivő kifejtette: mivel az EPP határozatainak elfogadásában a pártcsalád valamennyi tagpártja, minden néppárti állam- és kormányfő, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) elnöke is részt vesz, várható, hogy az EB olyan jogszabály-tervezetet dolgozzon ki, amely összhangban áll az EPP javaslataival.