Brüsszelben is téma lett a CEU-ellenes törvény

2017.03.29. 12:44
Az uniós biztosok heti ülésén már a hír másnapján szóba került a külföldi egyetemeket szabályozó törvénymódosítás, ami gyanúsan a Soros György szervezete által alapított Közép-európai Egyetemre van kihegyezve.

Az Európai Bizottság első alelnöke, a holland szociáldemokrata Frans Timmermans a biztosi kollégium szerda délelőtti ülésén napirenden kívül szóba hozta, hogy a magyar kormány szigorítani tervezi a felsőoktatási törvényt, hogy az kimondja: az EU-n kívüli egyetemek csak nemzetközi egyezmény alapján folytathatnak képzést és adhatnak ki diplomát Magyarországon.

Végzõs hallgatók a Közép-európai Egyetem (Central European University CEU) diplomaosztó ünnepségén a Mûvészetek Palotája Bartók Béla termében 2013. június 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Végzõs hallgatók a Közép-európai Egyetem (Central European University CEU) diplomaosztó ünnepségén a Mûvészetek Palotája Bartók Béla termében 2013. június 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János / MTI

A keddi törvényjavaslat ellehetetlenítené a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem (CEU) működését, mondta a CEU elnök-rektora. A CEU-nak a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány a tulajdonosa, ezért nem nehéz belelátni a lépésbe, hogy annak a harcnak a következő felvonása, amit a kormány a Soros Györgyhöz köthető szervezetek ellen hirdetett meg.

Az európai uniós intézményektől szokatlan gyorsasággal, már a hír másnapján szóba került az ügy az EU javaslattevő, ellenőrző testületének, az Európai Bizottságnak a legfelső vezetésében. Az oktatásért felelős magyar biztos, Navracsics Tibor beszámolt Frans Timmermansnak és a többi uniós országból érkezett biztosnak a törvényjavaslatról. A Bizottság felvette a kapcsolatot az ügyben a magyar kormánnyal.

Minden uniós tagállam saját maga dönt arról, hogy hogyan szabályozza az oktatási rendszerét. Főszabály szerint az Európai Uniónak nincs beleszólása oktatási ügyekbe, csak javasolhat, támogathat, esetleg felszólalhat jogsértő nemzeti intézkedések ellen. A magyar biztos múlt héten levélben kérte a román oktatási minisztert, hogy tegyen eleget a romániai törvényi kötelezettségének, és hozzanak létre magyar tanszékeket a marosvásárhelyi orvosi egyetemen.

A CEU-t sújtó törvényjavaslat ügyében „egyelőre tájékozódunk” – mondta kérdésünkre Navracsics Tibor.

Az USA nagykövetsége is kiáll a CEU mellett

A budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik nyilatkozatban reagált a CEU-ról szóló hírekre:

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta.  Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.  Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !