Novembertől vége az osztrák vegzálásnak a határon

2017.05.03. 10:50
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fél év múlvára szűnjenek meg a schengeni belső határellenőrzések.

Novemberre megszüntetik a belső határellenőrzéseket a schengeni térségben, jelentette be az Európai Bizottság. A testület közölte: jogilag ez lesz az utolsó lehetőség, hogy például Ausztria meghosszabbítsa az intézkedést.

Az uniós szabályok megengedik, hogy rendkívüli esetben a tagállamok ismét bevezessék a schengeni térségen belül a határellenőrzéseket. A lehetőséggel a menekültválság csúcsán Németország, Dánia, Svédország és Norvégia mellett

Ausztria is élt a szlovén és a magyar határon, még neki is állt építkezni Hegyeshalomnál.

A vegzálás viszont lassította a forgalmat és főleg a fuvarosoknak okozott károkat, ezért a magyar kormány is többször beszólt.

Az EUobserver szerint a korlátozást fenntartó tagállamok áprilisban nem is nagyon küldtek adatokat, amelyekkel megindokolták volna, hogy miért van még mindig szükség az ellenőrzésekre. Ausztria például egyszerűen nem küldött semmilyen számot arra, hány ember lépte át a határt és hányat ellenőriztek, pedig ezt elvileg jelentenie kellett volna.

Az Európai Bizottság végül azért javasolta, hogy szüntessék meg a belső határellenőrzéseket, mert a török-uniós alku miatt visszaesett a migráció, és tavaly felállították az uniós parti és határőrséget. A kivezetést viszont többek között arra hivatkozva húzták el fél évvel, hogy a közös határvédő szervezetnek még fel kell pörögnie és még sok menedékkérő, valamint irreguláris határátlépő maradt Görögországban.

Az Európai Bizottság finoman figyelmeztette a tagállamokat, hogy novemberig se ellenőrizhetnek ész nélkül, csak arányosan. A testület azt is szeretné, ha a menedékkérők másodlagos mozgását például a migránsok visszaküldéséről szóló egyezmények hatékonyabb alkalmazásával akadályozzák meg. Azaz amikor valakinek elutasítják a menedékkérelmét, de közben tovább utazik egy másik tagállamba, küldjék vissza a hazájába.

Az Európai Bizottság a határok helyett a környékükön és a forgalmas útvonalak mentén javasol célzott rendőri ellenőrzéseket. A testület fel is tette magának a kérdést, vajon ez gyakorlatilag nem ugyanaz lesz-e. Azzal érvel, hogy ilyenkor szigorú előírások vannak rá, mennyire lehet intenzív és gyakori az intézkedés.