Juncker: Bocsánat, ez a feleségem...Ja, nem, Merkel asszony volt

2017.07.27. 17:14 Módosítva: 2017.07.27. 17:24
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viccelt egyet a Robert Ficóval közös sajtótájékoztatóján. „Bocsánat, ez a feleségem” – mondta, és kinyomta a telefont. – Ja nem, Merkel asszony volt. Hahaha.”

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker csütörtökön a szlovák miniszterelnököt, Robert Ficót fogadta Brüsszelben. A megbeszélésük előtt sajtótájékoztatót tartottak, és halkan elkezdett csörögni Juncker telefonja. Befejezte a mondandóját, elnézést kért, és azt mondta, ez a feleségem lesz. Aztán ránézett a telefonra, és bejelentette, hogy Angela Merkel hívta. És jót nevetett rajta.

Nézzék a videót!

Éppen arról beszélt az Európai Bizottság elnöke, hogy Ficóval megegyeztek: össze kell hívni egy találkozót a visegrádi négyekkel, ahol többek között a migrációs vitát tárgyalnák meg. Megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban várják az Európai Unió Bíróságának a véleményét, hogy jogos volt-e országonkénti kvóták alapján arra kötelezni az uniós tagállamokat, hogy átvegyenek Olaszországból és Görögországból menedékkérőket. Juncker szerint Robert Fico kész kompromisszumot kötni az olasz miniszterelnökkel ebben az ügyben, és ezért az olasz kormányfőt is meghívják erre a V4-es találkozóra. 

Az EU bírósága szeptember végén mond ítéletet a perben, amelyet Szlovákia és Magyarország az uniós miniszterek Tanácsa ellen indított a kvóták miatt. Valószínűleg elutasítják majd a két ország keresetét. Erről itt olvashat bővebben. 

Szlovákiának elvi problémái vannak a menekültkvótákkal

A szlovák kormánynak elvi szempontból alapvető problémája van a menekültkvótákkal – reagált Robert Fico arra, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka szerdán a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben – írta az MTI.

„Egyelőre nem fűzhetek kommentárt az Európai Bíróságon zajló eseményekhez. Kivárjuk a végső döntést, amelynek az év végéig kellene megszületnie” – mondta a szlovák kormányfő. – „Feleslegesen nem fogom most megelőlegezni a Szlovák Köztársaság kormányának semmiféle eljárását.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a négy visegrádi ország az illegális migráció kérdésében jelenleg sem tétlen. Emlékeztetett: a V4-ek közös levelet küldtek az olasz miniszterelnöknek, amelyben kifejezték szolidaritásukat a menekülthullám által leginkább sújtott Olaszországgal, és felajánlották neki segítségüket. Fico kifejezte reményét, hogy sikerül tető alá hozni a V4-ek és az olasz kormányfő találkozóját, amelyen a visegrádiak újra felajánlhatnák „szolidaritásuk hatékony formáit”.

„Ez konkrétan azt jelenti, hogy pénzről, technikáról és emberekről beszélünk” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Megbeszélték, miért kapunk rosszabb minőségű élelmiszert, mint a nyugati országok

Robert Fico a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – képviseletében Brüsszelben a nagy nemzetközi cégek által a nyugati és keleti uniós országokban azonos csomagolású, de eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerek problémájáról tárgyalt Jean-Claude Junckerrel – emelte még ki a találkozóról az MTI.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !