Brexit: a britek beküldik Brüsszelbe a miniszterelnököt

GettyImages-860086318
2017.10.16. 11:06
Napok múlva döntenek az uniós vezetők arról, továbbengedjék-e a tárgyalásokat. Egyelőre biztosnak tűnik, hogy nemet mondanak.

Megerősített vasárnap esti brit médiaértesülések szerint Brüsszelbe utazik hétfőn Theresa May, írta az MTI. A brit miniszterelnök Michel Barnier-val, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalójával és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

Állítólag régóta tervezték, de ennek semmi nyoma

A brit kormányfőt elkíséri David Davis, kilépési tárgyalásokért felelős brit miniszter is. A BBC és a Sky News hírtelevízió egyidejűleg közölt értesülését a Downing Street szóvivője vasárnap este megerősítette. Hozzátette, hogy a látogatás régóta szerepelt May utazási tervei között, de

a brit kormányfő brüsszeli útját korábban nem jelentették be hivatalosan és az uniós biztosok pénteken kiadott heti programjában sem szerepel.

Az eseményről úgy tűnik, sajtótájékoztató se lesz: az uniós híreket közvetítő EbS egyik csatornájának műsorrendjében sincs ilyesmi. (Hétfő reggeli helyzet alapján még Theresa May érkezését se tervezik leadni, pedig azt miniszterelnöki látogatásoknál általában legalább vágóképnek leadják.)

Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is rákérdeztek, hogy a látogatás korábban miért nem volt benne a programban. Margaritisz Szkinász szóvivő azzal magyarázta a helyzetet, hogy addig nem akarták bejelenteni az egyeztetés hírét, amíg meg nem egyeztek az időpontban. A beszélgetés témái közül kisebbíteni igyekezett a brexitet: természetesen mindkét oldal hozza magával a brexit-ügyi főtárgyalóit, de szélesebb lesz a téma, közös geopolitikai érdekekről is szó lesz, Nem válaszolt rá érdemben, hogy csak meghallgatják-e Theresa Mayt vagy mondanak-e neki valamit.

Néhány napjuk maradt

Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján kellene dönteni arról, hogy történt-e érdemi előrelépés a brit kilépés feltételeiről a jelenlegi, első tárgyalási szakaszban. Három témával kellene ehhez „megfelelően haladni”:

  • az uniós állampolgárok jogaival,
  • az ír-északír határ ügyével
  • és a britek pénzügyi kötelezettségeinek rendezésével. Itt az a nagy kérdés, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit az uniós költségvetésbe 2020-ig (kifizetésekkel 2023-ig) ígértek.

Az „elégséges haladás” megállapításától függ, hogy a csütörtöki csúcsértekezlet hozzájárul-e a továbblépéshez a tárgyalások második szakaszába, amely az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni viszonyáról, mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokról szól majd.

„Csodáknak kellene történniük”

Az engedély megadásáról elég borúlátóan nyilatkoztak uniós vezetők. A tárgyalások múlt héten lezárult ötödik fordulója után Michel Barnier bizottsági főtárgyaló „patthelyzetként” jellemezte a brit pénzügyi kötelezettségek kérdésében kialakult állapotot.

A csütörtöki csúcsot elnöklő Donald Tusk nemrég Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: a kilépés feltételeiről egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a következő tárgyalási szakaszt.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a Tallinnban nemrég rendezett informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: „csodáknak kellene történniük” ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következő szakaszát.

Ahogy arról korábban írtunk, a csütörtöki csúcs tervezett végkövetkeztetései is kiszivárogtak, és ezek szerint

a három kérdésből nullával teljesen elégedettek az állam- és kormányfők, így nem is engedik továbblépni a tárgyalásokat.

Többek között azt kifogásolják, hogy a britek csak szóban adtak rá ígéretet, hogy kifizetik, amit az uniós költségvetésbe ígértek, de semmi konkrétummal nem álltak elő.

Valahol pattog egy labda

Londonban ugyanakkor homlokegyenest eltérő módon ítéli meg a tárgyalási folyamat állását. Theresa May minapi alsóházi felszólalásában alig burkolt utalást tett arra, hogy véleménye szerint London a brexit-tárgyalásokon mindent megtett, amit a jelenlegi szakaszban megtehetett. A brit kormányfő kijelentette:

a tárgyalások következő szakasza előtt most már az EU-ban maradó 27 tagország „térfelén van a labda”.

Az Európai Bizottság szinte perceken belül visszadobta Theresa May felvetését. Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője közvetlenül a brit miniszterelnök parlamenti felszólalása után tartott sajtóértekezletén leszögezte: amíg nem sikerül rendezni a brit kilépési feltételek legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról. A bizottsági szóvivő szerint

„a labda tehát teljes mértékben az Egyesült Királyság térfelén pattog”.

A BBC úgy tudja, Theresa May Angela Merkel német kancellárt is hívta vasárnap, hogy feloldja a patthelyzetet.