Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Szaúd-Arábia 72 Eurofightert vesz

2006.08.18. 13:13
Nagy mennyiségű harmadik generációs vadászgép eladásáról írt alá megállapodást a brit védelmi miniszter és szaúdi kollégája. A vadászgépbeszerzés mindenestül 30 milliárd eurójába (8,250 billiárd forintba) kerül a közel-keleti országnak.

Szaúd-Arábia 72 Eurofighter vadászrepülőt szerez be az elavult Tornadok lecserélése érdekében, értesült a londoni Financial Times. A lap pénteki számában ír arról, hogy az üzlet legalább 15 milliárd euró értékű, de a felszerelésekkel egyéb szerződésekkel együtt annak értéke a 30 milliárd eurót ((8,250 billiárd forintot) is elérheti.

A vadászgépek beszerzéséről szóló megállapodást Brown védelmi miniszter és szaúdi kollegája már alá is írta, és a végleges szerződést az év végéig fogják megkötni. A BBC jelentése szerint a megkötött üzlet pénzügyi részletei titkosak, és nem hozható nyilvánosságra, pontosan mekkora összeg cserél majd gazdát.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az Eurofightert a brit BAE Systems-ből, a francia-német EADS cégből, valamint olasz és spanyol résztvevőből álló konzorcium gyártja, de a szakértők szerint a szaúdi üzlet bevételének kétharmad része a BAE kasszájába folyik be - több ezer munkahelyet biztosítva a cégnek ezzel. Sokan azonban kritizálják a gépek szaúdi eladását, az emberi jogok és a demokratikus elvek az országban tapasztalható korlátozása miatt.

A több néven is emlegetett vadászgép fejlesztése a nyolcvanas években kezdődött, az első próbarepülés 1994-ben volt, az eladásra kínált változatok kialakítása a többszöri költségvetési túllépés, leállás és csúszás miatt körülbelül húsz évbe telt. Európában Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország és Ausztria légiereje rendelt Eurofightereket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.