Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Megalakult az új francia kormány

2002.05.07. 20:50
Ismertette kormánya összetételét a hétfőn kinevezett francia miniszterelnök. Az új, jobboldali kabinetben Nicolas Sarkozy kapta a kulcsfontosságú belügyi tárcát. Első ízben kapta bő a védelmi tárcát, a minisztériumot Michele Alliot-Marie, Chirac RPR pártjának elnöknője vezeti.
Jean-Pierre Raffarin
Ismertette kabinetje összetételét Jean-Pierre Raffarin, a hétfőn kinevezett francia miniszterelnök. Az új kormány bemutatását eredetileg kedd reggelre tervezték, azonban elhúzódott az egyeztetés a kormánytagok személyéről. Az új kormány pénteken tartja első ülését.

Hárompárti koalíció

A kabinet kulcspozícióit a konzervatív tábort vezénylő elnöki párt, az RPR (Tömörülés a Köztársaságért) ismert politikusai töltik be, de egy-egy miniszteri tárcát és több államtitkári posztot kapott a szövetséges DL (Liberális Demokrácia) és az UDF (Unió a Francia Demokráciáért) is. Maga a kormányfő a DL szenátora.

A rangsorban másodiknak számító belügyminiszter Nicolas Sarkozy, az RPR egyik frontembere. A külügyeket Dominique de Villepin, az elnöki hivatal eddigi főtitkára fogja irányítani. A védelmi minisztérium élére első ízben kerül női vezető Michele Alliot-Marie, az RPR elnöknője személyében. A gazdasági és pénzügyi tárca vezetését Francis Mer, az Arcelor acélipari konzorcium eddigi vezérigazgatója látja el.

Három miniszternő

A 27 tagú kormánytestületben három nő visel miniszteri rangot ugyanennyien szerepelnek az államtitkárok sorában. A vártnál bonyolultabb egyezkedések után tető alá hozott új kabinet meghirdetett célja, hogy a júniusi parlamenti választásokig rendelkezésére álló hat hétben népszerűsítse Chirac elnöki programját és a törvényhozási erőpróbán az újabb politikai társbérlet kizárása érdekében győzelemre vigye a konzervatív elnöki tábort.

Győzelmre számítanak

Jacques Chirac
A parlamenti jobboldal számítása szerint az a példátlan méretű támogatás, amelyet Chirac - rendkívüli politikai szituációban - a vasárnapi voksoláson elnyert, egyedülálló esélyt kínál arra, hogy az elnöki tábor a társadalom kevéssé kedvezményezett tömegeit is megszólítani képes reformtervvel újabb választói rétegeket vonzzon magához a júniusi újabb választásokig.

A Le Monde keddi számában emlékeztet arra, hogy az elnökválasztás első, áprilisi fordulójában Chirac minden idők legalacsonyabb eredményével - a jegyzékbe vett választók 13,75 százalékos arányával - a leadott szavazatok 19,88 százalékával került az első helyre. A republikánus jobboldal szavazói ebben a fordulóban összesen 10,8 millió voksot adtak le, a parlamenti baloldal erőire 12,2 millió szavazat jutott.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.