Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A Greenpeace megszállt egy faszállító hajót

2002.02.26. 14:41
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái megszálltak és kiplakátoltak egy faszállító hajót, amely illegálisan kivágott őserdei fák földi maradványait próbálja eljuttatni Franciaországba.
Hétfőn reggel a környezetvédők zászlóshajója, a Rainbow Warrior II a franciaországi Sete kikötő előtt megközelítette az Agia Irene teherhajót, az aktivisták gumicsónakra kaptak és az évtizedek óta bevált forgatókönyv szerint kreáltak hírt a környezetkárosító biznisz mindennapjaiból.

Illegális fakitermelés

Az Agia Irene szállítmánya ugyanis Libériából származó őserdei faanyag, amelyet két hírhedten környezetkárosító vállalat, az Inland Logging Company és a Mohammed Group of Companies szeretne a francia piacon értékesíteni. A Greenpeace szerint a két fakitermelő vállalat hosszú ideje fittyet hány a nemzeti és nemzetközi erdészeti törvényekre, és ezáltal komoly társadalmi problémákat is okoz - miközben termékeikkel büntetlenül kereskedhetnek az európai piacon.

A Greenpeace célja a faszállítmány kirakodásának megakadályozása volt: blokkolták az Agia Irene horgonyát, és "Mentsd meg az őserdőket" transzparensekkel plakátolták körbe a hajót. A fedélzeten talált rönköket nehezen eltávolítható festékkel jelölték meg, a számbeli hátrányban lévő legénységet azonban biztosították arról, hogy szándékuk békés és nem esik bántódásuk.

Incidens egyelőre nem történt

Az akció híre másnapra bejárta a francia sajtót, és bár azóta a parti őrség naszádja is megjelent az Agia Irene közelében, incidens egyelőre nem történt - emlékezetes, hogy a Greenpeace első zászlóshajóját, a Rainbow Warrior I-et éppen a francia titkosszolgálat süllyesztette el.

Jelen pillanatban az egymást három óránként váltó aktivisták már több mint 24 órája akadályozzák az Agia Irene továbbhaladását, a patthelyzetet csak a hatóságok közbelépése oldhatja fel. Az akció azonban máris sikeresnek mondható, hiszen az illegális fakitermelés ügye ismét nyilvánosságot kapott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.