Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Greenpeace megszállta az egyik Echelon-állomást

2001.07.08. 14:32
A brit szigeteken, Menwith Hills közelében fekvő lehallgatóállomás az Echelon kémrendszer európai központjának számít. De a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái be tudtak hatolni a biztonsági övezetbe, és a hét közepén 40 órán keresztül megszállva tartották az állomás több pontját. Az akcióval az amerikai rakétavédelmi tervek ellen tiltakoztak.
Az akcióval az amerikai rakétavédelmi tervek ellen tiltakozott a Greenpeace
Az Észak-Yorkshire grófságban fekvő lehallgatóállomást 1956-ban alapították, és Európa legmodernebb kémközpontjának számít. Legkevesebb 30 műholdas antenna segítségével a britek és az amerikaiak innen kémlelik a transzatlanti kommunikációt és nem mellékesen európai partnereiket.

A Greenpeace szerint azonban Menwith Hills nem csak az Echelon működésében játszik fontos szerepet, de az USA tervezett NMD rakétavédelmi rendszerében is számítanak rá. Ennek érdekében már két különleges radarkupola magasodik a területen.

A 'Stop Star Wars' elnevezésű akcióval a zöldszervezet aktivistái elsősorban nem az állomás lehallgatásban végzett munkájára akarják felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy itt van az amerikai NMD 'szeme és füle'.

Bush elnöknek tudomására kívánjuk hozni, hogy itt nem látjuk szívesen a csillagháborús terveit - jelentette ki a Greeenpeace képviseletében William Peden. A Menwith Hills-i akció két napon keresztül folyt. Kedden reggel hatkor minden különösebb probléma nélkül több mint 100 dán, brit, új-zélandi, német, ausztrál és amerikai aktivista hatolt be az állomás területére.

Bérlemény
A Menwith Hills-i bázist a brit kormánytól bérli az amerikai National Security Agency (NSA), és itt lakik illetve dolgozik a titkosszolgálat ezer amerikai alkalmazottja is. Ez elsősorban egy lehallgató bázis, amely befogja a nemzetközi telefonhívásokat, fax és e-mail üzeneteket.
A területen két hatalmas golflabdára hasonlító radarantenna is helyet kapott - amelyek a Greenpeace szerint a tervezett NMD rakétapajzs figyelmeztető rendszeréhez tartoznak. Ha a brit kormány hozzájárul, ezeket az antennákat az USA rakétakövetésre és pályaszámításra használhatja, segítve ezzel a földi, tengeri, légi és űrbe telepített elfogórakéták, lézer- és részecskefegyverek célkövetését.
Itt többet közt megszálltak egy víztornyot, és a mellette fekvő épületet. Később azonban innen lezavarták őket a brit biztonságiak. Egy aktivista el tudott szakadni a csoporttól, és az éjszakát egy antennán töltötte. Másnap erősítést is kapott, újabb húsz aktivista hatolt be a területre.

Az akció 40 órája alatt kapott támogatás megmutatta az amerikai csillagháborús tervek miatti nemzetközi aggodalmat. A Föld számos országában az emberek felismerik, hogy a Star Wars nem védelmet hoz, hanem új nukleáris fegyverkezési versenyt - jelentette ki William Peden. A Greenpeace a kétnapos akcióval a világ összes kormányának érthető üzenetet küldött: a csillagháborús fegyverkezést meg kell állítani.

A brit területen végrehajtott tiltakozó akciónak különös jelentőséget ad, hogy éppen az amerikai nemzeti ünnepen, július 4-én került rá sor.