A létező Echelon

2001.01.25. 16:35
Az Echelonnal kapcsolatos holland álláspont mostanáig meglehetősen óvatos volt: a kémrendszer létezésével kapcsolatban semmit nem lehetett tudni biztosan. A sajtóban megjelenő anyagok és a parlamenti vizsgálóbizottság megalakulása után azonban a kormány lépéskényszerbe került: egy hónappal ezelőtt bejelentették, hogy formális állásfoglalást tesznek az Echelon néven ismert globális műholdas lehallgatóhálózat ügyében. A múlt hét végén a holland kormány a parlamentnek írott levélben közölte, hogy az érintett országok részéről ugyan hivatalos megerősítés nem érkezett, mégis létezőnek tekintik az Echelon lehallgatórendszert.
A holland parlament tagjait nem érte a meglepetés erejével, hogy a kormányuk nem kételkedik az Echelon globális lehallgatórendszer létezésében. Az ilyen értelmű hivatalos nyilatkozatot mégsem találták unalmas szócséplésnek. Az Európa Parlament holland képviselői most arra számítanak, a holland kormány megerősítő nyilatkozata után végre áttörést érhet el a nyomozásaival elakadt, Echelont vizsgáló ideiglenes EU-parlamenti bizottság.

Az Echelon létezik

Hollandia parlamentjében ezen a héten meghallgatásokat tartottak az Echelonnal kapcsolatban. Az egyik szónok Duncan Campbell volt, aki a képviselőknek beszámolt a globális lehallgatórendszer felderítésében elért legújabb eredményekről.

Összefonódás a rendőrségi és titkosszolgálati nyomozati területek között

Az Európa Parlament Echelont vizsgáló ideiglenes bizottsága számára Campbell most készített el egy jelentést, amely új bizonyítékokat tartalmaz az ipari kémkedésre.

A rendőrségi és titkosszolgálatok terén történő folyamatokat figyelő Bureau Jansen & Janssen nyomozóiroda munkatársai megerősítették az összefonódást a rendőrségi és titkosszolgálati nyomozati területek között. Mivel a titkosszolgálatok fokozottabban részt vesznek a szervezett bűnözés elleni harcban, az ellenőrizhetetlen információk egyre nagyobb szerepet kapnak a bűnügyi nyomozásokban.

A Bureau Jansen & Janssen ezért a titkosszolgálatok fokozott ellenőrzése mellett foglalt állást, illetve garanciákat szorgalmazott a titkosszolgálati forrásokból származó információk illetéktelen felhasználásának megelőzésére.

Ezen felül kritizálták a Hollandiában bekövetkezett utolsó fejleményeket is. A bűnüldözők és titkosszolgálatok ugyanis további felhatalmazásokhoz jutottak, beleértve a találomra kiválasztott műholdas kommunikáció megfigyelését. A nyomozóiroda képviselői szorgalmazták a nehezen ellenőrizhető nemzetközi, és részben csak informálisan létező szervezetek körüli homály eloszlatását. Ilyen például az ILETS (International Law Enforcement Telecommunications Seminar), a G8 és az Európa Tanács rendőri együttműködésre létrehozott munkacsoportjai.

Globális műholdas lehallgatóhálózat

A digitális polgárjogok szervezete (Bits of Freedom) képviselői utaltak arra különös tényre, hogy a holland kormány hivatalos közleménye kizárólag nyilvánosan hozzáférhető forrásokon alapszik. Vajon a holland titkosszolgálatok miért nem indítottak saját vizsgálatot, ha a feladatuk a nemzeti érdekek védelme? A kormány kettős magatartását kritizálva kiemelték: egyrészt a polgárjogok minél szélesebb érvényesítése a céljuk, másrészt megvan a jó okuk arra, hogy a lehallgatás feltételei a lehető legjobbak legyenek.

A polgárok magánszférája nincs veszélyben?

Cees Wiebes holland akadémiai kutató kétségesnek nevezte, hogy a polgárok magánszférájára valóban fenyegetést jelentene az Echelon. Véleménye szerint a kommunikációs csatornák robbanásszerű fejlődése lehetetlenné teszi, hogy a lehallgatók minden forgalmat megcsapoljanak és analizáljanak.

Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a titkosszolgálatok a jövőben várhatóan precízebb kereső és analizáló eszközökre támaszkodnak majd, és így a keresési terület szűkül, és kevésbé veszélyezteti a megánszférát.

Parlamenti képviselők letaglózva

A parlamenti képviselőket láthatóan letaglózta, amikor képet kaptak a nemzetközi kémmódszerek mindent átszövő folyondárjáról. ,,Amikor ezt hallom, tehetetlennek érzem magamat" - jelentette ki Jan Wijn, a kereszténydemokraták egyik képviselője. A parlament több tagja megkérdezte a jelenlevő szakértőket, mit tehetne a parlament az ilyen korlátlan lehallgatás ellen.

A szakértők válaszukban rámutattak, hogy egész sor nemzeti és nemzetközi törvényre létezik már javaslat, de a legfontosabb az volna, ha a politikai akarat és kurázsi is megvolna a jogszabályok keresztülvitelére. A tapasztalat azt mutatja, a holland parlament eddig mindig eltűrte, hogy a kormány megtagadja a nagyobb nyitottságot és újabb ellenőrzési lehetőségeket a titkosszolgálatokkal kapcsolatban.

Az Európa Parlament holland képviselői örömüket fejezték ki a legújabb fejleményekkel kapcsolatban. Panaszkodtak viszont arról, hogy a ideiglenes Echelon vizsgálóbizottságban igen nehéz a munkájuk, és nem is veszik őket komolyan. Reményeik szerint az Echelon létezésének elismerése a holland kormány részéről áttöréshez vezethet a vizsgálataikban.  • Tippek
  • Hírek