Ágnes
-13 °C
0 °C

Szeptember 11-ével kezdődött a nyugati terrorfóbia

2005.07.07. 14:34
A londoni terrortámadást néhány órával a robbantások után az al-Kaida vállata magára. A szervezet 2001. szeptember 11-i merénylettel nyitott új korszakot a nyugati országok elleni terrorizmusban. A WTC elleni támadás után két és fél évvel Madrid vált célponttá.

Több ezren meghaltak, amikor 2001. szeptember 11-én, kedden terrortámadást idéztek a World Trade Center ikertornyai ellen helyi idő szerint reggel kilenckor. A két felhőkarcolóban több tízezer ember tartózkodott abban az időpontban. Először a déli toronyba vezettek egy eltérített repülőgépet a terroristák, majd néhány perc óra múlva, amikor a lángoló épületet elözönlötték a tűzoltók és a rendőrök, az északi toronyba is becsapódott American Airlines utasszállító. Az egyik gép Dallasból, a másik Bostonból indult Los Angelesbe. Egy másik eltérített gép is volt, amely Pittsburghben lezuhant, meg nem erősített információk szerint az amerikai légierő lőtte le. Helyi idő szerint fél hatkor a WTC 7-es számú, 47 emeletes épülete is összedőlt.

Röviddel a New York-i támadás után repülőgép zuhant az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon washingtoni épületére is, ahol az egyik szárny azonnal lángba borult, és egy része leomlott. Eközben az Izrael által megszállt területeken több ezer palesztin vonult az utcákra ünnepelni, de a palesztin elnök, Jasszer Arafat sajnálatát fejezte ki.

Bush a támadást tragédiának nevezte, és kijelentette: Amerika nem tűri a terrorizmust. Későbbi nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államok elfogja és megbünteti a tetteseket, és az egész világon legmagasabb készültségbe helyezték az amerikai katonai egységeket.

Háború a terror ellen

Az elnöki doktrina felállításával kezdődött a terrorellenes háború. Colin Powell amerikai külügyminiszter és később Bush elnök is háborús cselekménynek minősítette a támadást, és katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba. Szavaik szerint a támadást nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész civilizált, demokráciában hívő világ ellen intézték. Oroszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Spanyolországban és más országokban rendkívüli kormányülésen kivételesen szigorú intézkedéseket hoztak, amelyek elsődleges célja esetleges további terrorcselekmények megelőzése volt. A Washingtoni Szerződés egyik cikkelyének értelmében a NATO az összes tagország elleni támadásnak vette a terrortámadást.

Szakértők és hírszerző források szerint a merénylet mögött a szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden, és szervezete, az al-Kaida állt. Bin Laden közvetítők útján tagadta, hogy ő állna az akció mögött, de azt is mondta, hogy "támogatta" a szervezőket. Ezt mondták afganisztáni tálib tisztviselők is. A terrorellenes háború nevében indult az amerikai invázió a tálib rendszer felszámolására Afganisztánba.

Madridban sem az ETA robbantott

Két és fél évvel később, 2004. március 11-én 199 ember halálával és másfél ezer sebesülttel járó merényletet követtek el Madrid központjában. Három pokolgép robbant az Atocha főpályaudvaron, négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a Pozo pályaudvaron (ez utóbbiak a külvárosban vannak). Az ETA tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, később az al-Kaida levélben magára vállalta a robbantást.

A terrortámadásokra reagálva az Európai Parlament a terrorizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította március 11-ét. Madridban óriási béketüntetést tartottak, és az ország hamarosan kivonta katonáit Irakból.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!