Vilma
-8 °C
3 °C

Verhofstadt bizalmi szavazást kérhet a vallon-flamand vita miatt

MTI
2005.05.11. 12:15

Kudarccal zárultak a napok óta tartó tárgyalások a belga kormánykoalíció pártjai között: a tét a két népcsoport, a flamandok és a vallonok közötti ellentétek egyik forrásának kiiktatása volt, de ehelyett csak éleződtek a feszültségek a pártok között.

Guy Verhofstadt szövetségi miniszterelnök szerda délután valószínűleg bizalmi szavazást kér majd a parlamentben, s bár a legtöbb megfigyelő szerint van esélye a túlélésre, a flamand országrész saját kormánya belebukhat az ügybe, intézményi válságot teremtve ezzel.

A tavaly júniusi regionális választások nyomán alakult új flamand kabinet egyik legfontosabb programpontja volt, hogy Brüsszelt a főváros környéki flamand elővárosokkal egy egységbe kapcsoló különleges választási körzetet, Bruxelles-Hal-Vilvordét kettébontsa. Itt a franciaajkú lakosság különleges státuszával vallon pártra is szavazhat.

Valószínű, hogy Verhofstadt túléli a bizalmi szavazást, ugyanakkor a flamand regionális kabinet sorsa már bizonytalanabb: az itteni kormánypártok voltak azok, amelyek mindenáron erőltették a Bruxelles-Hal-Vilvorde kérdés megoldását, s amelyek a mostani kudarccal komoly presztízsveszteséget szenvedtek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.