Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Harminc halott a bagdadi merényletekben

2003.10.27. 10:19
Egy amerikai katona és a Vöröskereszt egy külföldi munkatársa is áldozatul esett a segélyszervezet központja elleni reggeli támadásban. A Vöröskeresztnek is otthont adó hotelbe robbanóanyaggal megpakolt mentőautó rohant, négy rendőrörs közelében autóba rejtett pokolgép robbant. A New York Times értesülései szerint az amerikaiak bár tudtak a védelmi miniszterhelyettes ellen végrehajtott vasárnapi merényletről, nem tettek semmit a biztonság fokozására. Wolfowitz egy emelettel volt csak feljebb a rakéták célpontjánál.
Legalább harmincan - köztük egy amerikai katona - vesztették életüket Bagdad központjában öt egymást követő pokolgépes merényletben - jelentette a BBC. Egy hatodik merényletet csak az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni. A CNN értesülései szerint valamennyi esetben autóba rejtett pokolgép robbant. A mostani támadások követelték a legtöbb áldozatot Huszein rezsimjének április 9-i bukása óta - írja a BBC.

Külföldi áldozatok

Az első nagy erejű robbanás a Nemzetközi Vöröskereszt bagdadi központjánál történt. A Sky News szemtanúktól származó értesülései szerint a merénylet tizennyolc járókelőt megölt, huszonketten megsebesültek. A CNN tíz halottról tud. A jelentések szerint a nemzetközi szervezet székhelyében nem keletkeztek jelentősebb károk.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok egyike a nemzetközi szervezet munkatársa volt. Egy iraki asszony elmondta, hogy két gyermeke is a sérültek között van. A sebesültek közül hatnak az állapota súlyos.

Négy rendőrörsöt is felrobbantottak

Ugyancsak támadás ért négy rendőörsöt is a városban. Az irodák mellett autóba rejtett pokolgépek robbantak - írja a BBC. A támadássorozatnak legkevesebb húsz halottja van.

Egy ötödik rendőrörs elleni támadást csak az utolsó pillanatban sikerült megakadályoznia egy rendőrtisztnek. Ahmed Abdel Szatar lelőtte a "halál az iraki rendőrségre, árulók vagytok!" felkiáltással a rendőrség épülete felé hajtó öngyilkos merénylőt.

Mindenről Huszein tehet

A Sky Newsnak nyilatkozó egyik iraki kormánytag, Ahmed Ibrahim szerint az "alantas terrortámadás Huszeint embereinek a műve", hiszen minden "Irakban történő szörnyűség mögött Szaddám Huszein áll".

A Vöröskereszt elleni támadást a CNN értesülései szerint mentőautóval hajtották végre. A mentőautó az épületet körülvevő kordonnál robbant.

"Mélyen megrázott a robbantás" - nyilatkozta Antonella Notari, a Vöröskereszt szóvivője. Véleménye szerint a terroristák semmibe vették a szerezet védettséget jelentő szimbólumát, így gyakorlatilag karitatív tevékenységüket támadták.

Tudtak a Wolfowitz elleni merényletről

A hétfői hármas merényletet megelőzően a Huszeinhez hű irakiak vasárnap Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes szálláshelyét is megtámadták. A Pentagon második számú vezetője sértetlenül megúszta a támadást. A miniszterhelyettes a CNN értesülései szerint a 12. emeleten lakott, a páncéltörő rakéták, amikkel a hotelt támadták, csak a hotel 11. emeletét érhették el.

A támadást az amerikai nyomozás adatai szerint "barkács-rakétavetővel" követték el. A "primitív, de okos" szerkezet tíz rakétája találta el az épületet, mintegy 400 méterről - nyilatkozta a CNN-nek Martin Dempsey dandártábornok. A kilövőt időzítővel látták el, így a támadók elmenekülhettek a helyszínről - tette hozzá.

Nem tettek semmit

A New York Timesnak nyilatkozó amerikai katonai illetékesek szerint nem valószínű, hogy a támadás célpontja Paul Wolfowitz lett volna. Mindazonáltal elismerték, tudtak a hotel ellen tervezett támadásról - bár külön óvintézkedéseket nem tettek.

"Tudtuk, hogy ez lesz" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő katonatiszt a Timesnak, további részleteket azonban nem kívánt közölni. A fenyegetés ellenére nem emelték meg a riadókészültség fokát és a pénteken Irakba érkezett miniszterhelyettest sem költöztették máshova.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!