Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kína fejleszti hadseregét

2001.03.06. 17:32
Kína 17,7 százalékkal emelte meg védelmi kiadásait az idei évben, hogy feljavítsa mind technikailag, mind a katonák fizetése szempontjából a mintegy 2,5 millió főt számláló kínai néphadsereget. A védelmi kiadások ezzel megközelítik a 17 milliárd dollárt (5032 milliárd forint), ami majdnem másfélszerese az éves magyar költségvetés bevételi oldalának. Valójában azonban ez eltörpül a vezető nyugati hatalmak ráfordítása mellett.
Kedden hozták nyilvánosságra a Kínai Népi Törvényhozásban a 140 milliárd yuan-os katonai költségvetést. ,,A kiadások elsősorban védelmi kiadásokat jelentenek, így nem kell semmiféle agressziótól tartania a szomszédos országoknak" - idézte Xiang Huaicheng kínai pénzügyminiszter szavait a CNN.

Hadügyi költségvetések 1999-ben (USD)
Egyesült Államok - 259,9 milliárd
Japán - 51,2 milliárd
Nagy-Britannia - 31,8 milliárd
Oroszország - 22,4 milliárd
Magyarország - 0,56 milliárd (2000-es adat)

(forrás: CNN, PM)

,,Kína hadügyi kiadásai kisebbek, mint Oroszországé, Nagy-Britanniáé és Japáné. Az amerikai kiadásokat pedig meg sem közelíti. A kiadások növelése nem üzenet más országoknak " - magyarázta Song Qingwei kínai tábornok.

A költségvetés ,,átlagos"

Xiang parlamenti beszédében rámutatott, hogy a megnövekedett összeget elsősorban a katonák fizetésének emelésére, valamint ,,felkészülés egy lehetséges háborúban a magas szintű védekezésre". A katonai fizetések negyedével fognak emelkedni idén.

310 milliárdos amerikai védelmi költségvetés (2001)
Tavaly Washingtonban a szenátus 310 milliárd dolláros védelmi költségvetést fogadott el. A védelmi költségvetésből 1,9 milliárd jut a rakétavédelemre, ami nagyjából kétszerese a 2000-es összegnek. A 310 milliárd 4,5 milliárddal több annál, amit az elnök kért, és 19 milliárddal több az idei teljes védelmi költségvetésnél. Ez a második év, hogy a költségvetés összege nő, korábban tizenöt éven át folyamatosan csökkent. Tovább a cikkhez (2000. július 14.)
Más hadügyi tisztviselők szerint az emelés válasz lehet az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerére. A washingtoni kezdeményezés felboríthatja a világ katonai egyensúlyát. ,,A kínai katonai kiadások még így sem érik el az amerikai kiadások 5 százalékát" - jelentette ki Du Tiehuan tábornok.

Kína orosz fegyvereket vásárolhat

Amerikai szakértők szerint a kínai költségvetés nem teszi lehetővé komoly, hi-tech fegyverek kifejlesztését, ezért feltételezik, hogy Kína a költségvetésben megszavazott többletet kutatás helyett az ilyen fegyverek megvételére fogja fordítani. A lehetséges ellátó országok között felmerült Oroszország neve is. ,,Kínának fel kell készülnie egy új, fejlett érára, mely jellemezni fogja a hadviselést mától" - jelentette ki Jiang Zemin, a Központi Hadügyi Bizottság elnöke az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerére célozva.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.