Ágnes
-13 °C
0 °C

Békés forradalomra készül Kijev

2004.11.22. 18:30
Éjszaka még a győzelmet ünnepelték, délutánra már a szavazatok újraszámlálását követelték Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei Kijevben. Az ellenzék szerint a kormány elcsalta a választásokat. Juscsenko híveit nem engedik Kijevbe jönni.
Keserű másnappá alakult Viktor Juscsenko híveinek vasárnap esti ünneplése. Bár az első exitpollok és az ellenzéki választási megfigyelők szavazatösszesítései Juscsenko sikerét mutatták, a választási bizottság (CVK) hivatalos eredményei előbb Viktor Janukovics növekvő előnyéről, majd győzelméről szóltak. A hivatalos adatok szerint a Leonyid Kucsma elnök kiszemelt utódjának számító kormányfő 49,42 százalékot, az ellenzéki Juscsenko 46,7 százalékot kapott.

#alt#
Klikk a képre!
Juscsenko az éjszakai győzelmi ünneplés után reggel már általános sztrájkra és engedetlenségre szólította híveit. Elmondása szerint támogatói vidékről autókkal és buszokkal indultak útnak, a Chanel 5 ellenzéki tévéadó híradása szerint ezeket a főváros határán a rendőrség feltartóztatta. A városban mintegy húszezer tüntető van, a minusz öt fokos hideg ellenére, legtöbbjük egész nap a Függetlenség téren demonstrált. A diákok ellenzéki mozgalma, a Pora mintegy negyven sátrat állított fel Krestyatik sugárúton, mindegyik egy-egy ukrajnai régiót szimbolizál. Az aktivisták elmondása szerint ezzel azt akarják közölni, hogy az egész ország velük van.

Az ellenzék szerint nyilvánvaló manipuláció történt a szavazatok összesítésekor, hiszen több Janukovicsot támogató keleti megyében - Donyeckben, Harkovban, Luhanszkban és Poltavában - annyi szavazatot számoltak össze, mintha az összes választó kétszerese-háromszorosa ment volna el szavazni. Az ellenzék választási megfigyelői a keleti megyékben nem fértek hozzá a hitelesített számokhoz.

Az ellenzéki véleményeket az EBESZ és az amerikai szenátus küldöttségének véleménye is alátámasztotta. Richard Luger, a szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint a kormányzat részvételével, irányításával zajlott "összehangolt csalás".

A Függetlenség terén és a környéken a Korrespondent.net értesülései szerint mintegy kétszázezren - a BBC tudósítása szerint is több tízezren - gyűltek össze. A független hírszájt értesülései szerint a téren elérhetetlenné váltak a mobiltelefonok. Az értesülést az Index tudósítója egyelőre nem tudta megerősíteni, mivel nem lehet elérni telefonján.

Vesztes győztesek

"Győztünk. Győzött az ukrán nép. Ez tény" - jelentette ki a tapsvihar közepette Viktor Juscsenko, aki felszólította a tömeget, hogy ne hagyják el a Függetlenség Terét. "Kedves barátaim, ne széledjenek szét, maradjanak a téren. Autókkal, vonatokkal, autóbuszokkal több tízezer ember indult el otthonról, hogy csatlakozzon hozzánk. A tüntetés még csak most kezdődik" - jelentette ki Juscsenko, aki általános sztrájkra és engedetlenségre szólította fel a lakosságot.

Az ellenzék szerint nyilvánvaló manipuláció történt a szavazatok összesítésekor, hiszen több Janukovicsot támogató keleti megyében annyi szavazatot számoltak össze, mintha az összes választó kétszerese-háromszorosa ment volna el szavazni. Bár az ellenzék saját választási megfigyelőinek segítségével ugyancsak végzi a szavazatok összesítését, a keleti megyékben nem fértek hozzá a hitelesített számokhoz.

A nyerő vesztes

Mindeközben Janukovics kampánystábja is párhuzamosan végezte a szavazatok számolását, az ő számaik pontosan megegyeznek a CVK által megadott adatokkal. Janukovics stábja helyi idő szerint egy órakor abbahagyta a szavazatösszesítést, mert már biztosak jelöltjük győzelmében. Jelenleg páncélozott járművek őrzik a CVK épületét, ahová ellenzéki megfigyelőket nem engedtek be, csak a kormányfő stábja által delegált tíz fő tartózkodik bent megfigyelőként.

Mindkét elnökjelölt, az Oroszország által támogatott Janukovics és a nyugatbarát Juscsenko is biztos saját győzelmében. Vasárnap éjszaka Juscsenko hiveinek arról beszélt: "Puccsot hajtanak végre az országban, ami Janukovics székhelyéről, a donyecki régióból indult ki. Már csak az a kérdés maradt, vajon mit tartogatnak Ukrajna számára" - fogalmazott.

Nem tartanak erőszaktól

Az Index által megkérdezett kijevi tüntetők tartanak attól, hogy erőszakos cselekmények történek, de mindegyikük azt hangsúlyozza, az ukrán nép nem erőszakos, hanem békés természetű. A rendőri készültség nem érezhető igazán a városban, a kormányzati negyedet őrzik megtöbbszörözött erővel a rendvédelmi szervek, de már napok óta riadókészültségben vannak.

A tüntetőkön egyelőre nem látszik, hogy elkeseredettek lennének, bár a vasárnap éjszakai dobozgitáros örömteli hangulat szertefoszlott. Juscsenko nevét skandálják, és az ukrán himnuszt éneklik. Az ellenzéki elnökjelölt egyébként késő délelőtt maga is részt vett a tüntetésen.

Délután újra gyűlnek

Az ellenzék délelőtt általános sztrájkra szólított fel, Kijevben a hétfői munkanap ellenére több ezren tüntetnek az utcákon, és elnökjelöltjük nevét skandálják. A Függetlenség terén délután háromra hívott össze újabb nagygyűlést Viktor Juscsenko. Az elnöki adminisztrációhoz közel álló országos televíziók nem mutatnak képeket a tüntetőkről, délelőtt sorozatokat sugároznak. A forradalmi hangulatról csak az ellenzéki Chanel 5 számolt be. Hétfőn hajnalban egyébként megpróbálták kikapcsolni a Chanel 5 csatornát, amit igy sem lehet fogni egész Ukrajnában, a választások előtt nem sokkal a keleti megyékben egyszerűen kikapcsolták őket a kábelhálózatból.

A tüntetőkön nem látszik, hogy elkeseredettek lennének, a hétfő délelőtti visszafogott hangulatot újra a győzelmi mámor váltotta fel. Délután fél ötkor több ezer ember táncolt a Juscsenkót támogató előadók zenéire. Ha éppen nem zene megy, Juscsenko nevét skandálják, és mindenütt azt hallani, "Bandukovics", Janukovics kormányfő csúfneve arra utal, sokan egyszerű bűnözőnek tartják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.