Szétverhetik a kijevi tömegtüntetést

"Gyorsan és hatásosan" állítaná helyre az "alkotmányos rendet" a hadsereg, fenyegette meg a Juscsenko győzelmének elismerését követelő tüntetőket az ukrán ügyészség, a nemzetbiztonság és a hadsereg közös közleményében. Juscsenko hívei a választási bizottság leváltására készülnek. A Juscsenkót győztesnek elismerő Kijevben kétszázezren készülnek a békés forradalomra. Lviv és Ivano-Frankovszk is Juscsenko oldalára állt át.
#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az ukrán hadsereg kész "gyorsan és határozottan" megakadályozni a törvénysértéseket, jelentette az Itar-Taszsz az ukrán hadvezetés közleményére hivatkozva. "Amennyiben az ország alkotmányos rendjét sérelem érné, vagy a polgárok biztonságát veszélyeztetné, készek vagyunk véget vetni a törvénytelenségeknek", áll a Legfőbb Ügyészség, a Nemzetbiztonság és a hadsereg Kijevben kiadott közös közleményben. A közlemény kiadói arra szólítják az ellenzéki tüntetések szervezőit, hogy "számoljanak a következményekkel". Véleményük szerint az ellenzék a választás eredményeitől függetlenül "bármi áron át akarja venni a hatalmat".

Kétszázezer tüntető a Függetlenség terén

Juscsenko hívei hétfő délután óta békés forradalomra készülnek, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A "valódi eredmények" elismerését követelő demonstrálók azonban mintegy kétszázezren tovább gyülekeznek a Függetlenség terén és környékén. Az Index helyszíni tudósítója szerint Kijev főterén olyan a hangulat, mintha a Dinamo Kijev futballcsapat tízpercenként lőne egy gólt a Bajnokok Ligája döntőjében, a tüntetők lelkesedése percről percre nő. A Chanel 5 ellenzéki tévécsatorna korábbi beszámolói szerint Juscsenko több ezer, buszokkal érkező támogatóját a rendőrök a városhatáron feltartották. Az Index tudósítója szerint mintegy hetven buszt tartóztattak fel.

Az ellenzéki Ukrajnszkaja Pravda értesülései szerint éjfél után tervezik felszámolni a kijevi demonstrációt. Az Index tudósítójának sikerült kiszűrnie a Luganszkból és Donyeckből érkezett bányászokat, akik a terjengő hírek szerint részt vesznek majd a tüntetés szétverésében. Onnan lehet őket felismerni, hogy utazótáskájuk mellett állnak, és otthonról hozott kolbászt falatoznak, amit egy kijevi sose tenne a Krestyatik sugárúton. Egyébként pedig ugyanolyan sárga szalagokkal díszítették magukat, mint Juscsenko hívei. A piros színű Ikarus buszaikat a Dnyeper partjához közel, a Szabadság-szobor lábainál lévő parkolónál hagyták.

Egyedül Putyin gratulált
Ellentétben az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal, Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált Viktor Janukovicsnak a választásokon elért győzelméhez. Az orosz elnök telefonon egyeztetett a kijevi helyzetről Leonyid Kucsma leköszönő ukrán elnökkel, akivel hamarosan találkozni fog, írja az Interfax orosz hírügynökség.
Bár az Index helyszíni tudósítójának este 10 órás jelentése szerint egyre több tüntető hagyja el a teret, még mindig több ezer ember ácsorog a Függetlenség téren. Az ellenzék elnökjelöltje, Viktor Juscsenko felszólította híveit, hogy éjszakára maradjanak Kijev főterén, mert a hatóságok el akarják bontani az ott felállított sátrakat és a színpadot.

A diákok ellenzéki mozgalma, a Pora több mint száz sátrat állított fel az ukrán főváros széles központi sugárútján, értesüléseink szerint a sátrak köré emelt barikádokat meg is erősítették, miután Juscsenko bejelentette, hogy a hatóságok kedden, helyi idő szerint hajnali kettő után próbálják meg felszámolni a demonstrációt.

A kijevi tüntetők nem tudják, hogy mire számítsanak, az Index tudósítója szerint többen utcai harcra készülnek, üres üvegeket és husángokat gyűjtenek. A tüntetők között elterjedt a hír, hogy hajnali kettőkor Luganszkból és Donyeckből érkezett bányászok vesznek részt a tüntetés szétverésében, négykor pedig katonák fogják ellepni a teret. Helyszíni tudósítónk Molotov-koktélokat vélt felfedezni egy-egy tüntető kezében. Az Index tudósítójának éjfél utáni jelentése szerint a Függetlenség téren lekapcsolták a világítást, mégis többezren maradtak, főleg diákok. Holnap 10-re várják vissza a tüntetők nagyobb részét.

Az Indexnek nyilatkozó egyik ellenzéki tüntető szerint az ukránok még sosem voltak ennyire összetartóak, céljaik elérése érdekében még arra is képesek, hogy a hideg ellenére egész éjszakára kint maradjanak a téren.

Juscsenko, a Nyugat barátja
Viktor Andrijovics Juscsenko 1954-ben született az orosz határ menti Szumszka tartományban. Közgazdaságtant végzett, majd 1976-tól a szovjet állami bankban dolgozott, majd 1993-tól az Ukrán Nemzeti Bank munkatársa, 1997-től elnöke. 1999-ben Leonyid Kucsma kinevezte miniszterelnöknek. Kormányzása idején az addig haldokló ukrán gazdaság fejlődésnek indult, bár kritikusai szerint ez kevésbé az ő, mintsem az általános gazdasági fellendülés érdeme volt.
Hamarosan azonban konfliktusba keveredett a szén- és földgázipart irányító gazdasági csoportokkal, aminek eredményeképpen 2001-ben kénytelen volt lemondani. Bár 2002-ben megnyerte a választásokat Mi Ukrajnánk nevű pártjával, nem sikerült kormányt alakítania. Ma az egyik legnépszerűbb politikus Ukrajnában. Mérsékelten jobboldali és liberális, programjában Ukrajna európai integrációját ígéri. A karakteres politikus arcát egy közelmúltbeli betegség miatt kiütések borítják, amit állítása szerint szándékos ételmérgezés okozott, ám ezt azóta nem bizonyították.
Janukovics, a rablásért elítélt kormányfő
Viktor Janukovics a világ talán első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke, aki rablásért ült börtönben 1968 és 1970 között. Belorusz család gyermekeként született, technikumot végzett. Gazdasági karrierje fő hátországának számító a kelet-ukrajnai, orosz többség által lakott Donyeck megyében kezdődött egy közlekedési vállalat vezetőjeként. 1997-ben a donyecki járás kormányzója lett.
2001-ben doktori képzést is szerez nemzetközi jogból, de nyilvánosságra került kézírásából kiderül még saját tisztségét és feleségének nevét sem volt képes helyesen leírni. Kritikusai szerint egyszerű bűnöző, a donyecki bűnszövetség, klán tagja, de ezt hitelt érdemlően senkinek sem sikerült bizonyítania. Populista, erős kezű politikus hírében áll. Ukrajna Oroszországhoz való kötődését erősítené, programjának fő elemét a populista, jóléti intézkedések (járulékuk drasztikus emelése) jelenti, ami az ellenzői szerint lehetetlen a jelenlegi gazdasági helyzetben.
"El kellene felejteni..."

Viktor Janukovics az 1+1 csatornának adott tévényilatkozatában arra kérte a lakosságot, hogy "óvakodjanak az erőszaktól, és inkább próbáljanak meg együtt tenni az ukrán demokratikus jövőért". Hozzátette, el kellene felejteni, ami a választásokon történt.

Mindeközben már négy város, Lviv (Lemberg), Ivano-Frankovszk, Vinnyica és Kijev is Juscsenkót ismeri el törvényes elnöknek. Közös nyilatkozatuk szerint készek teljesíteni az ellenzéki jelölt minden utasítását és rendeletét. A lázadó települések Kárpátalja önkormányzatát is győzködik, a régió legnagyobb városában, Ungváron már tömegtüntetés kezdődött a választások "valódi eredményének" elismeréséért.

Négy kijevi egyetem általános sztrájkot hirdetett, keddre több nagyvállalat is bejelentette, hogy ugyancsak csatlakozik a sztrájkhoz. Lvivben is több ezres tüntetésen tiltakoznak a diákok a választási eredmények ellen, és újraszámlálást követelnek.

Előzmények

Az ellenzék hívei az előző esti ünneplés után hétfőn reggel már tiltakozó demonstrációt szerveztek, miután bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint kilencvenkilenc százalékának feldolgozása alapján Viktor Janukovics kormányfő a szavazatok 49,42 százalékát, az ellenzéki Viktor Juscsenko a szavazatok 46,7 százalékát szerezte meg, az ellenzéki jelölt magáénak érzi a győzelmet.
Bővebben a készülő forradalomról>>

Az ellenzéki jelölt délután háromkor tartott nagygyűlése óta pedig gyakorlatilag megszállták Kijev belvárosát. Juscsenko előbb a parlament elé mozgósította híveit, hogy az országos választási bizottság (CVK) visszahívásával kikényszerítse a szavazatok újraszámlálását.

Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk ugyan kisebbségben van, de a kormánypártok közül Alekszandr Moroz szocialista pártja már korábban, a két választási forduló között átállt Juscsenko oldalára, és jelentős átszavazásra lehet számitani, ha helyt adnak a bizalmatlansági indítványnak. A tüntetés végül elmaradt, mert a parlament már előtte elfogadta az indítvány keddi tárgyalását.

#alt#
Klikk a képre!
A választások eredményét már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke is vitatja. Bruce George, az EBESZ főtitkára szerint "a második kör jelentős számú európai választási követelménynek nem felelt meg". Az amerikai hivatalos álláspontot ismertető Richard Lugar szerint "összehangolt csalások történtek az ukrán elnökválasztás második fordulójában, melyekben a hatalom tevőleges szerepet játszott, akár irányított is".

Lapértesülések szerint a Cserkasszi megyei Molodeckoje faluban vasárnap este egy banda megtámadott egy rendőrt, aki a szavazólapokat őrizte és elvitt egy urnát, benne 1600 szavazólappal; a rendőr a támadásban életét vesztette. A Vesztyi ezzel szemben úgy tudja, hogy a szavazólapokat nem vitték el.