Judit
-2 °C
8 °C

Most a libanoni hadsereg vonult be Dél-Libanonba

2006.08.17. 09:35
A kivonuló izraeli alakulatok és a Hezbollah közti kisebb tűzharcok ellenére folyamatosan áramolnak vissza a menekültek Dél-Libanonba. Megkezdte bevonulását a libanoni hadsereg is, Izrael pedig őrposztokat adott át az ENSZ békefenntartóinak. Igaz, Bint Dzsbejlt továbbra is megszállva tartják.

Megkezdte bevonulását Dél-Libanonba a libanoni hadsereg, jelentette a BBC. A libanoni haderő az izraeli határtól hét kilométerre folyó Litáni folyó partján alakított ki állásokat.

A libanoni bevonulással párhuzamosan az izraeli hadsereg ellenőrzőpontokat adott át a Litáni folyótól délre az ENSZ békefenntartó alakulatainak. Franciaország pedig jelezte, hogy készen áll átvenni a 12 000 fővel megerősítendő nemzetközi alakulatok irányítását, írja a BBC.

Az izraeli hadsereg szerint a kivonulás hetekig, hónapokig is elhúzódhat. Eddig Mardzsajúnt és környékét engedték át teljes egészében az ENSZ erőknek, illetve Bint Dzsbejl környékén adtak át posztokat. Magát a várost, ami a Hezbollah egyik központja volt, továbbra is megszállás alatt tartják.

A libanoni hadsereg 15 000 fős alakulatot vezényel az ország déli részébe. A kabinet nemzetközi nyomásra szerdán hozott határozatot az eddig a Hezbollah ellenőrzése alá tartozó területek átvételéről. Fuád Szinjóra kormányfő állítása szerint a hadseregnek az ország védelmén túl azt is biztosítania kell, hogy a térségben ne legyenek fegyverek. Azt azonban nem részletezte, hogy begyűjtik-e a Hezbollah fegyvereit, vagy megelégszenek azzal, ha a terrorcsoport eldugja azokat, írja a BBC.

Az egy hónapig bombázott Dél-Libanonba egyre több menekült áramlik vissza, pedig az izraeli hadsereg repülőkről szórt röplapokon ennek ellenkezőjére szólítja a lakosságot. A civileket még mindig veszély fenyegeti, hiszen a kivonuló izraeli alakulatok időnként tűzharcba keverednek a Hezbollahhal. A veszélyek ellenére eddig mintegy egymillió ember tért vissza lakóhelyére.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.