Judit
3 °C
7 °C

A tizedes meg a többiek

2006.07.27. 10:33
Július 12-én a Hezbollah két izraeli katonát elrabolt, nyolcat megölt, és rakétatámadásokat intézett Izrael ellen. Válaszul Izrael porig bombázta Libanon és Bejrút déli részét, és szárazföldi akciót indított. A válság elhúzódni látszik, ismekedjen meg a főszereplőkkel.

Gilad Salit
A tizenkilenc éves tizedes valószínűleg szívesen maradt volna teljesen ismeretlen. A katonát palesztin fegyveresek rabolták el, a kiszabadítására indított akció kezd lassan háborúba torkolni. A Hezbollah a palesztinokkal szolidarizálva ismételte meg a Hamász akcióját, és rabolt el két izraeli katonát, ürügyet adva az izraeli ellencsapásra.

 

Ehud Olmert és Amir Perec
Izraelben a miniszterelnök és a hadügyminiszter tekinthető a jelenlegi válság két kulcsfigurájának. Mindketten az új izraeli politikusi generáció tagjai, egyikük sem volt magas rangú katona. A jelenlegi válságban a Hezbollah - és előtte a Hamász terrorista szárnya - egyértelműen tesztelni akarta a még nem harcedzett vezetők reakcióit.

Olmertről tudni lehetett, hogy a saroni politika, az egyoldalú lépések hű követője. A szakszervezeti vezérként indult, az izraeli főáramnál balosabb Perectől azonban váratlan volt az a keménység, amivel a Hezbollah támadására reagált. Az, hogy már a támadás első napjaiban is mindketten azt hangsúlyozták, hogy a libanoni hadseregnek hajlandóak lennének átengedni Dél-Libanon ellenőrzését, ugyanakkor arra utal, kompromisszumkészebbek az általában katonai megoldásokban gondolkodó elődeiknél.

 

Ariel Saron árnya
Saron fajsúlyos politikus, és dimenzióit tekintve is fajsúlyos ember volt, árnya nem véletlenül vetül rá a mostani konfliktusra. A január óta kómában fekvő, még felépülése esetén is bizonyosan cselekvőképtelen exkormányfő találta ki az egyoldalú lépések politikáját, ami a Gázai övezet feladásában csúcsosodott ki. Valószínűleg Saron sem tett volna mást, mint utódai. Végül is 1982-ben hadügyminiszterként ő határozta el Libanon megszállását. Igaz, ő volt az, aki 2001-ben tárgyalt és foglyokat cserélt a Hezbollahhal.

 

Haszán Naszrallah
A Hezbollah karizmatikus vezére. A szervezet vezetését 1992-ben vette át, miután Izrael likvidálta elődjét, Abbász al-Muszavit. Ő szervezte olyan erővé a Hezbollahot, ami Dél-Libanonban sikerrel vette fel a harcot az izraeliekkel. Harci eredményei miatt vélik sokan úgy Libanonban, hogy valójában a Hezbollah vetett véget Libanonban az izraeli megszállásnak. Személyes motivációja, hogy a libanoni polgárháború idején dél-libanoni otthona elhagyására kényszerült. A Hezbollah Izrael elleni akcióját két okból rendelhette el. Egyrészt szolidaritási akcióként a palesztinokkal, másrészt, mert remélhette, hogy a Gázában lekötött izraeli haderő mellett sikereket érhet el. Egyben jelezni akarta, hogy Dél-Libanonban mindenképpen, de tulajdonképpen egész Libanonban ő irányítja az egyetlen ütőképes katonai csoportot, uganakkor népszerűségnövekedést is remélt. Számításai pillanatnyilag hibásnak tűnnek, de csak a konfliktus lezárása után állapítható meg, sikeres vagy elbaltázott akció volt-e Izrael provokálása.

 

Kaled Mesal
A Hamász radikálisainak a vezetője, Szíriában él számüzetésben. Bár a szíriai Hamász politikai vezérének tartják, valójában a terrorista szárny vezetője. Gilad Salit tizedest az ő parancsára rabolták el a Hamász terroristái. A radikális lépés a Hamász kormányzó, mérsékeltebb szárnyát is ellehetetlenítette, az akció a Hamászon belüli rivalizálásra is utalhat. Azt valószínűleg maga sem tudja, mit remélt az emberrablástól, valószínűleg csak Izrael tűrőképességét tesztelte. 1997-ben az izraeli titkosszolgálat, a Moszad Jordániában megpróbálta likvidálni. A kísérletet a jordán titkosszolgálat akadályozta meg.

 

Bassár al-Aszad és Mahmúd Ahmadinezsád
Szíria és Irán a Hezbollah fő támogatóiként érintett a válságban. Aszad a válságot tavaly meggyengült libanoni befolyásának újjáépítésére, Amadinezsád pedig Irán térségbeli hatalmi ambícióinak beteljesítésére használhatja. Irán ráadásul a Hezbollah egyik fő támogatójaként az elmúlt években fejlesztett fegyvereit is kipróbálhatja, egy cirkálórakétájukkal sikerült is kilőni egy izraeli őrnaszádot. Amellett Ahmadinezsád már több fórumon is kifejtette, hogy szíve szerint a tengerbe szorítaná a zsidókat. Most tesz is ezért.

 

A libanoni kormány és az államfő
A libanoni politikai elitnek nincs szerepe a mostani konfliktusban. Igazi hatalmat nem gyakorolnak, ebben belső megosztottságuk is közrejátszik. A libanoni alkotmány értelmében az elnöknek maronita kereszténynek kell lennie, Emile Lahud Szíria nagy barátjaként mégis leginkább a Hezbollah emberének számít. A nemzeti egységkormányban a Hezbollah is szerepet kapott, de például Fuád Szinjóra kormányfő Szíria ellenségének számít. A konflktusból kivezető megoldásnak feltétlenül része kell legyen a központi hatalom és az alája rendelt hadsereg megerősítése, és az egyedüliként megmaradt párthadsereg, a Hezbollah felszámolása. Ha a libanoni közvélemény egy kicsit is a Hezbollahot teszi felelőssé a helyzetért, a szírellenes erők még profitálhatnak is a háborúból.

 

Condi Rice
A világszerte csak becenevén emlegetett amerikai külügyminiszter az elmúlt évek neokonzervatív kovbojtempójához képest hisz a tárgyalásokban és a diplomáciában. Meglepetésre Bejrútba is ellátogatott, konszenzusos megoldást keres. Tekintve az Egyesült Államok térségbeli szerepét, illetve azt, hogy a Hezbollah Izrael támadásával az amerikai befolyási zónát is támadja, megkerülhetetlen figurája a válság megoldásának.

 

Phillipe Douste-Blazy
A francia külügyminiszter lehet a válság megoldásának másik kulcsszereplője. A francia diplomáciában merőben szokatlan módon jogos izraeli igénynek nevezte a Hezbollah lefegyverzését és a libanoni határ biztosítását. Libanon ráadásul hagyományosan francia érdekszféra, ügyes manőverezéssel ismét erősítheti országa térségbeli befolyását. A diplomáciai sikernek a 2007-ben minden bizonnyal visszavonuló Chirac elnök is örülne - az utóbbi időben inkább csak hibázó államfő így egy ébredező nagyhatalmat hagyományozhatna utódjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?