Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Meglepte Izraelt a Hezbollah

2006.07.19. 11:57
A legmodernebb fegyvereiből is adott a Hezbollahnak Irán. Erre utal, hogy a terroristák egy izraeli naszádot is kilőttek. Ráadásul a szervezet mérnökei is jól dolgoznak, továbbfejlesztették a szírektől kapott rakétákat is.

Megdöbbentette a Hezbollah szofisztikált fegyverkészlete Izraelt és az Egyesült Államokat. Bár az amerikaiak az elmúlt években a rakétakereskedelem felszámolását tartották egyik fő feladatuknak, a mostani libanoni-izraeli harcok rámutattak hírszerzésük gyenge pontjaira. A New York Times értesülései szerint egyik nyugati titkosszolgálat sem volt tisztában azzal, mennyire fejlett fegyverei lehetnek a Hezbollahnak.

Pontosabbak lettek

A síita terrorcsoport már régóta használ rakétákat, katyusáik viszont régen nagyon megbízhatatlan, pontatlan fegyverek voltak. Most azonban pontos, nagyobb hatótávolságú fegyvereik vannak, ráadásul a múlt pénteken egy izraeli naszádot is sikerült kilőniük.


Ágyúcsőtisztítás az izraeli-libanoni határon

Pedig egy naszád kilövésénél kevés nehezebb feladat van. Nem is sikerülhetett volna az Irántól titokban beszerzett C-802-es, radarirányítású rakéták nélkül. A nyugati és az izraeli titkosszolgálatoknak elképzelésük sem volt róla, hogy a terrorcsoportnak ilyen modern fegyverei lehetnek, a kilőtt naszád nem is kapcsolta be rakétaelhárító rendszereit.

Irániak Libanonban?

A titkosszolgálatok egyelőre abban sem biztosak, hogy kik működtetik a rakétákat. A New York Timesnak nyilatkozó amerikai illetékesek szerint valószínűleg Iránban kiképzett hezbollahosok lőtték ki a rakétát a naszádra. Többen ugyanakkor kizártnak tartják, hogy Irán csak úgy odaadta volna a terroristáknak a nagy szakértelmet igénylő fegyvereket, szerintük Irán kezelőszemélyzetet is küldött Libanonba.

Ugyanakkor az izraeli városokra kilőtt rakéták vizsgálata azt bizonyította, hogy a hezbollahosok is képzettebbek lehetnek az eddig feltételezettnél. Egyrészt bebizonyosodott, hogy a terrorcsoportot tényleg a kivonuló szír csapatok fegyverezték fel, hiszen a Haifára kilőtt rakéták a szír hadsereg saját gyártású 220 miliméteres tüzérségi rakétái voltak.

Fejlesztgetnek

A robbanófej azonban terrorista fejlesztésnek tűnik. A hagyományos robbanófej helyére ugyanis az öngyilkos merényleteknél is használt repeszbombákat szereltek, így a rakéta sokkal nagyobb pusztítást okozhat az élőerőben - ideális terrorista fegyverré alakítva a rakétákat. Ennek kivitelezése korántsem egyszerű, és eddig példa nélküli volt.


Klikk a képre!

A térségben ugyan Izraelé a legmodernebb hadsereg, és az országnak az egész területét lefedő rakétaelhárító rendszere is van, az csak ballisztikus rakéták kivédésére jó. Az alacsony röppályájú, ezért nehezen érzékelhető tüzérségi rakéták átjuthatnak a rendszeren, a Hezbollah pedig egyre pontosabban tüzel egyre pusztítóbb fegyvereivel. A terrorszervezet amúgy a Military Balance jelentése szerint évi számillió dollár (több mint húszmilliárd forint) katonai támogatást kap Irántól. A térség haderőiről bővebben olvashat Megszorongathatják Izraelt ellenségei? című elemzésünkben.

"Be kell ismernünk a nyilvánvalót. A Hezbollah sokkal nagyobb károk okozására képes, mint gondoltuk" - nyilatkozta a New York Timesnak egy amerikai hírszerző. Mint mondta, a Hezbollah régen alig tucatnyi rakétát tudott kilőni Izraelre, és ezek alig találták el határhoz közeli céljaikat. Ezzel szemben most már a libanoni határtól negyven kilométerre fekvő Haifában tudnak nagy pontossággal kilőni célpontokat.

Mindebből az következik, hogy Izraelnek nem lesz elég a határ térségéből elüldöznie a Hezbollahot. A cél csakis a terrorcsoport teljes felszámolása lehet - erre utalnak azok az értesülések is, hogy az Egyesült Államok erre legalább egy hét haladékot adna Izraelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?