Tekla
8 °C
20 °C

Meglepte Izraelt a Hezbollah

2006.07.19. 11:57
A legmodernebb fegyvereiből is adott a Hezbollahnak Irán. Erre utal, hogy a terroristák egy izraeli naszádot is kilőttek. Ráadásul a szervezet mérnökei is jól dolgoznak, továbbfejlesztették a szírektől kapott rakétákat is.

Megdöbbentette a Hezbollah szofisztikált fegyverkészlete Izraelt és az Egyesült Államokat. Bár az amerikaiak az elmúlt években a rakétakereskedelem felszámolását tartották egyik fő feladatuknak, a mostani libanoni-izraeli harcok rámutattak hírszerzésük gyenge pontjaira. A New York Times értesülései szerint egyik nyugati titkosszolgálat sem volt tisztában azzal, mennyire fejlett fegyverei lehetnek a Hezbollahnak.

Pontosabbak lettek

A síita terrorcsoport már régóta használ rakétákat, katyusáik viszont régen nagyon megbízhatatlan, pontatlan fegyverek voltak. Most azonban pontos, nagyobb hatótávolságú fegyvereik vannak, ráadásul a múlt pénteken egy izraeli naszádot is sikerült kilőniük.


Ágyúcsőtisztítás az izraeli-libanoni határon

Pedig egy naszád kilövésénél kevés nehezebb feladat van. Nem is sikerülhetett volna az Irántól titokban beszerzett C-802-es, radarirányítású rakéták nélkül. A nyugati és az izraeli titkosszolgálatoknak elképzelésük sem volt róla, hogy a terrorcsoportnak ilyen modern fegyverei lehetnek, a kilőtt naszád nem is kapcsolta be rakétaelhárító rendszereit.

Irániak Libanonban?

A titkosszolgálatok egyelőre abban sem biztosak, hogy kik működtetik a rakétákat. A New York Timesnak nyilatkozó amerikai illetékesek szerint valószínűleg Iránban kiképzett hezbollahosok lőtték ki a rakétát a naszádra. Többen ugyanakkor kizártnak tartják, hogy Irán csak úgy odaadta volna a terroristáknak a nagy szakértelmet igénylő fegyvereket, szerintük Irán kezelőszemélyzetet is küldött Libanonba.

Ugyanakkor az izraeli városokra kilőtt rakéták vizsgálata azt bizonyította, hogy a hezbollahosok is képzettebbek lehetnek az eddig feltételezettnél. Egyrészt bebizonyosodott, hogy a terrorcsoportot tényleg a kivonuló szír csapatok fegyverezték fel, hiszen a Haifára kilőtt rakéták a szír hadsereg saját gyártású 220 miliméteres tüzérségi rakétái voltak.

Fejlesztgetnek

A robbanófej azonban terrorista fejlesztésnek tűnik. A hagyományos robbanófej helyére ugyanis az öngyilkos merényleteknél is használt repeszbombákat szereltek, így a rakéta sokkal nagyobb pusztítást okozhat az élőerőben - ideális terrorista fegyverré alakítva a rakétákat. Ennek kivitelezése korántsem egyszerű, és eddig példa nélküli volt.


Klikk a képre!

A térségben ugyan Izraelé a legmodernebb hadsereg, és az országnak az egész területét lefedő rakétaelhárító rendszere is van, az csak ballisztikus rakéták kivédésére jó. Az alacsony röppályájú, ezért nehezen érzékelhető tüzérségi rakéták átjuthatnak a rendszeren, a Hezbollah pedig egyre pontosabban tüzel egyre pusztítóbb fegyvereivel. A terrorszervezet amúgy a Military Balance jelentése szerint évi számillió dollár (több mint húszmilliárd forint) katonai támogatást kap Irántól. A térség haderőiről bővebben olvashat Megszorongathatják Izraelt ellenségei? című elemzésünkben.

"Be kell ismernünk a nyilvánvalót. A Hezbollah sokkal nagyobb károk okozására képes, mint gondoltuk" - nyilatkozta a New York Timesnak egy amerikai hírszerző. Mint mondta, a Hezbollah régen alig tucatnyi rakétát tudott kilőni Izraelre, és ezek alig találták el határhoz közeli céljaikat. Ezzel szemben most már a libanoni határtól negyven kilométerre fekvő Haifában tudnak nagy pontossággal kilőni célpontokat.

Mindebből az következik, hogy Izraelnek nem lesz elég a határ térségéből elüldöznie a Hezbollahot. A cél csakis a terrorcsoport teljes felszámolása lehet - erre utalnak azok az értesülések is, hogy az Egyesült Államok erre legalább egy hét haladékot adna Izraelnek.