Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Egy hetet adott a Hezbollah legyőzésére az USA

2006.07.19. 11:01
Bár hivatalosan tagadja, európai, amerikai és brit diplomáciai források szerint is időt adott Izraelnek az Egyesült Államok a Hezbollah felszámolására. A nemzetközi közösség azonnali tűzszüneti felhívásait eddig Nagy-Britannia és az Egyesült Államok akadályozta meg. A folytatódó támadásokban libanoni jelentések szerint szerdán már negyvenen vesztették életüket.

Forrás: about.com

Tudatosan engedi el a füle mellett a libanoni harcok azonnali felfüggesztésére vonatkozó nemzetközi követeléseket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, értesült a Guardian. A lap értesülései szerint az amerikai kormányzat egy hetes időkeretet adott Izraelnek arra, hogy a lehető legnagyobb kárt okozza a Hezbollah terrorcsoport libanoni infrastruktúrájának.

Zöld út

"Az amerikaiak zöld jelzést adtak Izraelnek, ez tiszta. Az izraeli támadások folytatódhatnak, talán még egy hétig" - nyilatkozta a lapnak egy vezető európai tisztviselő, neve elhallgatását kérve. Más források szerint az Egyesült Államok konkrét időhatárt szabott, mivel nem akarja, hogy az elhúzódó konfliktus kezelhetetlenné váljon.

Háború a Hezbollahhal

július 12. szerda
Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. A Hezbollah támadásakor már két hete tart a válság Gilad Salit tizedes elrablása miatt, akit a Hamász terroristái tartanak fogva. Izrael két hete gyakorlatilag háborút folytat a palesztinok ellen.

július 13. csütörtök
Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek
Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

július 15. szombat
Az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

július 16. vasárnap
A Hezbollah, beváltva fenyegetéseit, rakétákkal lőtte Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát. Egy rakéta a város forgalmas vasútállomásán csapódott be, kilencen életüket vesztették. Izrael Irán felelősségét emlegette, mivel a Hezbollah iráni gyártású - szakértők szerint iráni katonák által is működtetett - rakétákkal tudja csak lőni Haifát. Az izraeli hadsereg mindeközben Gázát bombázta.

július 17. hétfő
A nyugati hatalmak elkezdték kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A lassan ébredő nemzetközi közösség a hétvégi csúcstalálkozók után azonnali tűzszüneti javaslattal állt elő, és nemzetközi békefenntartó erők küldését javasolta a térségbe. A javaslatról egyelőre Izrael és a Hezbollah sem akar hallani. Bush megelégelte a "szarkavarást".

július 18. kedd
A folytatódó légicsapások mellett az izraeli vezérkari főnök helyettese immár Libanon részleges megszállására is utalt. A folyamatos bombázásokban kedden libanoni jelentések szerint 31-en vesztették életüket, de a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyben egy izrael halt meg. Libanonból időközben tízezrével menekülnek a külföldiek, köztük magyarok is.

A Guardian értesüléseit Bush kedd esti nyilatkozata is alátámasztotta. "Érdekünkben áll, hogy Szíriát távol tartsuk Libanontól. A probléma forrása a Hezbollah, és ezt a problémát gyökerestől ki kell irtani" - jelentette ki az amerikai elnök.

Kedden Tony Blair is az amerikai álláspont mellé állt. Parlamenti beszédében kijelentette, hogy amíg a Hezbollah nem engedi el a két túszul ejtett izraeli katonát és nem függeszti fel rakétatámadásait, addig nincs értelme felfüggeszteni a hadműveleteket. Blair beszéde után vezető beosztású brit illetékesek a nevük elhallgatását kérve a Guardiannak megerősítették, hogy az amerikaiak a Hezbollah infrastruktúrájának teljes felszámolásáig nem állíttatnák le az izraeli hadműveleteket.

Tagadnak

Hivatalosan az amerikaiak tagadják, hogy ők szabnának időhatárokat Izraelnek. "Nem, nem, hibás az a feltételezés, hogy az Egyesült Államok és Izrael aktívan együttműködne a hadműveletek tervezésében. Az Egyesült Államok diplomáciai úton kezeli a válságot, a nemzetközi konszenzus megszületéséért harcol. De arra emlékezni kell, hogy az egészért a Hezbollah felel" - jelentette ki Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője.

Az Egyesült Államok közel-keleti politikájának egyik legfőbb szakértőja, a washingtoni Külkapcsolati Tanács specialistája, Steven Cook szerint a hivatalos tagadás ellenére nyilvánvaló, hogy az amerikaiak lehetőséget adnának Izraelnek a Hezbollah felszámolására. "A Hezbollah világszerte képes csapást mérni, 2001. szeptember 11. előtt ők feleltek a terrortámadásokban meggyilkolt amerikaiak többségének haláláért.

Izrael is manőverezik

Az amerikaiak biztosította időkeretre utalnak az izraeli diplomáciai manőverek is. Az izraeli vezérkar szerint a műveletek még egy-két hétig tarthatnak, amíg el nem érik nyilvánvaló céljukat. Cipi Livni külügyminiszter tájékoztatása szerint a hadműveletekkel párhuzamosan megkezdték a diplomáciai erőfeszítéseket is.

A Guardian értesülései szerint kezd körvonalazódni a jövőbeni békemegállapodás is. Ebben szó lehet a fogolycserék szabályairól, a határtérség a libanoni kormányhadsereg ellenőrzése alá helyezéséről és akár még nemzetközi békefenntartó erő bevetéséről is, amihez Izrael első ízben járulna hozzá. A nemzetközi haderő bevetését szinte minden nagyhatalom követelte, igaz, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok eddig is jelezte, hogy az ENSZ-haderő felállítása hónapokat vehet igénybe.

Fokozódó harcok, negyven halott

Mindeközben Izrael tovább folytatta Libanon bombázását. A harcokban kedden 31 libanoni és egy izraeli civil vesztette életét. A szerdai libanoni jelentések máris több tucatnyi libanoni áldozatról szólnak, az izraeli légierő a Hezbollah fellegvárait, Dél-Libanont és a kelet-libanoni Beeka-völgyet támadta, jelentette a BBC. Helyi jelentések szerint a dél-libanoni Szrifában 20-an vesztették életüket, a többi bombázott településen további 20-an haltak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!