Ödön
1 °C
11 °C

Több tucat magyar a háborús övezetben

2006.07.18. 16:09
A háború sújtotta Libanonban legalább 25 magyar várakozik arra, hogy elhagyja az országot, Szíriából 10 magyar szerda reggel mehet el, számoltak be a közel-keleti országok magyar külképviseletei. A külföldi országok összesen 1800 állampolgárukat menekítették el. Izrael nem nyit légi folyosót Libanonból, de a palesztin menekülőket átengedte Gázába.

Jelenleg mintegy 25 magyar állampolgár várakozik arra, hogy kijuthasson a háború sújtotta Libanonból, közölte kedd délután az MTI-vel Tamás Lajos bejrúti magyar nagykövet. A magyar és az európai menekültek egy része Libanonból a szíriai fővárosba, Damaszkuszba tart, ahol működik a polgári légiközlekedés, más országok vízi úton evakuálták több ezer állampolgárukat.

Pontos számot ugyanakkor nem tudott mondani, mert újabb és újabb személyek jelentkeznek a nagykövetségen, amely kiutazási lehetőségeket ajánl fel nekik, vagy további várokozásra kéri őket.

Medgyes Péter damaszkuszi magyar nagykövet az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kedd hajnali Malév-gépen hat magyar állampolgár térhetett haza Szíriából.

Dél-Libanonban ragadt egy fiatal

A külképviselet most azon fáradozik, hogy a szerda hajnali Malév-gépre egy hat- és egy négytagú családot juttasson fel. Az utóbbi család a Bekaa-völgyből érkezett Damaszkuszba.

A külképviseletnek tudomása van arról is, hogy a dél-libanoni térségben még tartózkodik egy magyar fiatalember, de a remények szerint hamarosan átjut a libanoni-szíriai határon, és akkor az ő hazautaztatását is el kezdik szervezni.

Az izreali hadsereg múlt hét szerda óta bombázza a Hezbollah terrorista szervezet állásait főként Dél-Libanonban, de rakéták csapódtak be Bejrútban is. Az is elképzelhető, hogy Izrael megszállja Dél-Libanont.

1800 külföldi menekült el Libanonból

Kedden Franciaország és Olaszország 1600 állampolgárát menekítette ki Libanonból Ciprusra. Az Egyesült Államok helikopterekkel szállítja az embereket, de nemsokára megérkezik egy utasszállítójuk is a térségbe, amely 25 ezer embert képes elszállítani.

Kedden összesen 1800 külföldi hagyta el Libanont Damaszkuszon keresztül. Németország 320 állampolgárát az egy-kétezerből, a spanyolok közül, aki akart, már elment, 118-an akartak maradni. Csehország és Szlovákia közös katonai gépet indított 100 állampolgáráért. Több mint 1400 orosz állampolgár tartózkodott még hétfőn Libanonban, kétszáz kedden utazott Moszkvába. Összesen 250 lengyel állampolgárt kell elszállítani Libanonból.

Izrael visszautasította Ausztráliának azt a kérését, hogy állítsa le a libanoni légitámadásokat arra az időre, amíg biztonságban kimenekítik az országból az ausztrál állampolgárokat - jelentette be kedden Alexander Downer ausztrál külügyminiszter.

A minisztérium sajtóközleménye szerint Canberra azt is kérte Izraeltől, hogy létesítsen Libanonban egy biztonsági folyosót, amelyen a külföldiek távozhatnak, de ezt a kérést is elutasították. Ausztrália hétfőn már kimenekítette 86 állampolgárát Libanonból, 100-an maradtak.

A britek Dunkerque-ben gondolkoznak

Hat brit hadihajó érkezett már a libanoni partok közelébe, Bejrútban pedig gyors bevetésű erők tartózkodnak, közölte kedden Tony Blair brit kormányfő arra a kérdésre, hogyan akarja Nagy-Britannia evakuálni a Libanonban tartózkodó 22 ezer brit, illetve brit-libanoni kettős állampolgárt.

Kim Howells brit külügyi államminiszter hétfőn, a londoni alsóházban - a francia partokon 1940 májusában bekerített több mint 300 ezer szövetséges katona Angliába menekítésére utalva - azt mondta: a Libanonban rekedt britek evakuálása "Dunkerque óta a legnagyobb ilyen akció lehet".

Menekülhettek a palesztinok is

Több mint kétezer palesztin jutott át a rafahi átkelőn kedden, miután Izrael és Egyiptom három heti zárlat után egy napra megnyitotta a határt, hogy lehetővé tegyék - eredeti szándék szerint - 300 palesztinnak a Gázai övezetbe való átjutást.

A Rafahnál tevékenykedő európai megfigyelők szóvivője előzőleg arról beszélt, hogy csak "humanitárius szempontból rászorulók" előtt fogják megnyitni a határátkelőt, de az őrség minden, az átkelőnél jelentkező palesztint átengedett a határon Gáza felé. Az Egyiptom és a Gázai övezet közötti átkelő nyitvatartási korlátozását Izrael rendelte el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?