Szilárda
-4 °C
3 °C

Hogyan fejeződhet be a háború?

2006.07.31. 14:18
Izrael és Libanon konfliktusa már a harmadik hete tart, és ha a harcoló feleken múlik, még el is tart egy ideig. Elemzésünkben a helyzet megoldási lehetőségeit vesszük sorra és értékeljük a konfliktus szereplői: Izrael, Libanon, illetve a Hezbollah fő támogatóiként érintett Irán és a Libanonban még mindig saját bábállamát látó Szíria szempontjából - az Egyesült Államok érdekeit nem vizsgáljuk külön, mivel gyakorlatilag azonosak Izrael érdekeivel.

Azonnali tűzszünet
Libanonban rengeteg civil áldozatot követeltek eddig a harcok, egyértelműen a lakosság szenvedésének mérséklése a rendezés legfőbb szempontja. Bár az azonnali tűzszünet erre megoldást jelentene, az összes többi problémát érintetlenül hagyná - azaz hosszú távon csak mérsékelné, de nem szüntetné meg a civil lakosság fenyegetettségét.


Bejrúti napilapok címlapjai

Ha Izrael a nemzetközi nyomásra abbahagyná hadműveleteit, minden eddigi lépése értelmét veszítené. Ezért is egyezett bele abba a köztes megoldásba, hogy 48 órára leállítja támadásait, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem jelent tűzszünetet. A Hezbollahot még nem sikerült meggyengíteni - a szervezet minden emberi számítás ellenére még mindig nem fogyott ki a rakétákból, ergo vagy alaposan bevásárolt, vagy folyamatos utánpótlást kap Szíriától és Irántól. Ráadásul az azonnali tűzszünetet a Hezbollah megint győzelemként, az izraeliek kiűzéseként kommunikálhatná. Azaz a Hezbollah fegyvereit megtartva, győztesként megerősödve kerülne ki a válságból, a libanoni kormány pedig az eddigieknél is kevésbé tudna nyomást gyakorolni a szervezetre - azaz megint Szíria befolyása alá kerülne, ami alól csak tavaly szabadult fel.

Kinek jó az azonnali tűzszünet?
Izrael Libanon Szíria Irán
Elfogadhatatlan

- Értelmetlenné tenné az eddigi hadműveleteket

- A Hezbollah fegyveres szárnya tovább működhet

- A Hezbollah megerősödve kerülhet ki a válságból

- Továbbra sem garantálja semmi az ország biztonságát

Részben elfogadható

+ Megszünne a lakosság szenvedése

+ Nem rombolnák tovább az ország infrastruktúráját

- A Hezbollah megerősödve kerülne ki a konfliktusból

- Ezzel tovább gyengülne a szervezettel szemben amúgy is tehetetlen kormány

- Azaz újra Szíria közvetlen befolyása alá kerülne Libanon

Tökéletes

+ Izrael állandó fenyegetettségben maradna

+ A Hezbollahon keresztül újra növelhetné befolyását Libanonban

Tökéletes

+ Izrael állandó fenyegetettségben maradna

+ Befolyása növelése előre vinné regionális nagyhatalmi terveit, amit az atomfegyverprogram is szolgál

Összességében látható, hogy az azonnali tűzszünet még Libanonnak sem lenne feltétlenül jó. Igazi nyertese csak Szíria és Irán lenne. Hiába támogatja Izraelen, az Egyesült Államokon és Nagy-Britannián kívül az egész világ az azonnali tűzszünetet, valójában a lehető legrosszabb megoldás.

A libanoni terv
Fuád Szinjóra libanoni kormányfő július 28-án állt elő saját tervével. A harcok azonnali felfüggesztése mellett izraeli-libanoni fogolycserét - azaz a bebörtönzött hezbollahosok szabadon bocsátását - követelt, emellett kártérítést az ország szétbombázásáért. A javaslat az ENSZ ellenőrzése alá vonná a Síba-farmok területét (a vitatott területet mindkét fél magának követeli, bár az ENSZ szerint valójában Szíria izraeli megszállás alatt álló területéhez tartozik). Ugyanakkor nem tesz említést a Hezbollahról, enélkül pedig elképzelhetetlen a válság megoldása.

Kinek jó a libanoni terv?
Izrael Libanon Szíria Irán
Elfogadhatatlan

- Nem jelent megoldást a Hezbollah fenyegetésére

- A Hezbollah megerősödve kerülne ki a válságból, amit győzelemként kommunikálhatna

- Izrael kvázi területveszteséget is elszenvedne

Részben elfogadható

+ Véget vet a harcoknak

+ A kártérítés segíthet a lerombolt infrastruktúra újjáépítésében

- Nem jelent megoldást a Hezbollah problémájára

- A Hezbollah megerősödhet, ezzel ismét nőhet Szíria befolyása

+ Izrael állandó fenyegetettségben marad

Tökéletes

+ Területének egy része felszabadulna az izraeli megszállás alól

+ A Hezbollah túlélésével és megerősödésével növelheti libanoni befolyását

Tökéletes

+ A megerősödő Hezbollah Irán térségbeli befolyását is növeli

+ Segíti az ország regionális hatalmi törekvéseit

Meglepő módon a libanoni béketerv Libanonnak sem kedvez igazán. Ebből is csak Szíria és Irán profitálna, ez pedig rajtuk kívül senkinek sem áll érdekében.

Az izraeli terv
Izrael szíve szerint a végtelenségig is folytatná Libanon bombázását. A hadvezetés az akció kezdetekor még egy hetet, a harcok második hetében még tíz napot, a harmadik héten még két-három hetet kért a hadműveletek sikeres lezárásához. Izrael béketerve ezért messzemenően kiszolgálja ezeket a szempontokat is, hiszen szót sem ejt fegyvernyugvásról. Cserébe tűzparanccsal felhatalmazott, tényleg ütőképes nemzetközi haderőt vezényeltetne Dél-Libanonban, hogy az megvédje az országot a Hezbollah támadásaitól.


Menekülő palesztínok a szír határon

A Dél-Libanonba vezényelt nemzetközi erők feladatul kapnák a libanoni-szír határ ellenőrzését is, hogy megakadályzzák a Hezbollah utánpótlását. A nemzetközi erőknek emellett a libanoni hadsereg kiképzése és ütőképes alakulattá tétele is feladata lenne. A terv hátránya, hogy egy harcképes nemzetközi haderő felállítása és a térségbe küldése legalább két hónapig, de akár fél évig is eltarthat - azaz a libanoni civil lakosság szenvedése borzasztóan sokáig tartana még.

Kinek jó Izrael béketerve?
Izrael Libanon Szíria Irán
Tökéletes

+ Elég időt ad Izraelnek a Hezbollah szétveréséhez

+ Nemzetközi haderő biztosítaná az ország északi határait

+ A libanoni kormányhadsereg felfegyverzése ellehetítlenítené a Hezbollah akcióit

+ Esélyt teremt egy Izraellel szemben legalábbis mértéktartó, de akár baráti libanoni politikai elit megerősödésére

Részben elfogadható

- Nagy hibája, hogy nem vet véget az ország bombázásának, a civil lakosság szenvedésének

+ Megerősíti a kormányhadsereget

+ Jó eséllyel ellehetetleníti a Hezbollahot

+ Összességében garantálhatja az ország függetlenségét Szíriától

Elfogadhatatlan

- A Hezbollah bukásával Szíria elveszti lehetőségét a libanoni történések befolyásolására

- A Hezbollah fenyegetésének megszűnése izraeli erőket szabadíthat fel

Részben elfogadható

- A Hezbollah felszámolásával térségbeli legerősebb szövetségesét veszíthetné el

+ Ettől függetlenül még marad befolyása a libanoni síitákra, és regionális nagyhatalmi tervei amúgy sem a libanoni helyzeten múlnak

Bár a terv láthatóan Libanonnak is kedvez, a legsúlyosabb probléma megoldását, a polgári lakosság szenvedésének megakadályozását türhetetlenül hosszan elodázza.

Az Index béketerve
Nem azért, mert annyira okosak vagyunk. Csak a humanitárius érvek mellett figyelembe vettük - hogy egy, a francia nyelvben Phillipe Doust-Blazy külügyminiszter múlt heti megszólalásáig ismeretlen szókapcsolattal éljünk - a "jogos izraeli igényeket", illetve azon nagyhatalmak érdekeit is, akiknek a katonái életüket kockáztathatják a terv megvalósításáért. Az azonnali tűzszünet, mint már írtuk, nem jelent megoldást. Ezért nem is erőltetnénk. A libanoni-szír határ nemzetköz ellenőrzés alá vonása azonban ténylegesen előremozdíthatja a helyzetet. Mivel a határtérség nem háborús zóna, ide azonnal nemzetközi erőket lehetne vezényelni. (Nem véletlenül idéztük a francia külügyminisztert. Franciaország jól érzett rá, hogy sohasem visszatérő alkalmat kapott egykori közel-keleti befolyása visszanyerésére. Nem lenne meglepő, ha kapva kapnának egy ilyen csapatküldési lehetőségen.)

A Hezbollah elvágása utánpótlásától jelentősen lerövidítené az izraeli hadműveletek befejezéséhez szükséges időt. A harcok intenzitásának csökkenése reálisabbá tenné a nemzetközi erők gyors dél-libanoni telepítését. A nemzetközi haderő részt vehet a Hezbollah végső lefegyverzésében, egyben ütőképes haderővé szervezheti a libanoni kormányhadsereget - ezzel pedig megerősítené az országban a nyugatbarát, demokratikus erőket. Ráadásul a szír határra telepített nemzetközi erők Szíria biztonságát is garantálhatják - a damaszkuszi vezetés ugyanis a jelenlegi helyzetben nem alaptalanul tart a harcok továbbterjedésétől és egy izraeli bosszúhadjárattól.

Kinek jó az Index béketerve?
Izrael Libanon Szíria Irán
Elfogadható

+ A Hezbollah utánpótlási vonalainak elvágása lehetőséget teremt a hadműveletek gyors lezárására

+ Nemzetközi haderő biztosítaná az ország északi határait

+ A libanoni kormányhadsereg felfegyverzése ellehetítlenítené a Hezbollah akcióit

+ Esélyt teremt egy Izraellel szemben legalábbis mértéktartó, de akár baráti libanoni politikai elit megerősödésére

Elfogadható

+ Az izraeliek számára is elfogadható javaslatok közül a leggyorsabban vetne véget az ország bombázásának

+ Tartósan ellehetetlenítené a Hezbollah fegyveres szárnyát

+ Nemzetközi alakulatok szavatolnák az ország függetlenségét mind Izraeltől, mind Szíriától

Elfogadható

- A Hezbollah elvesztésével elbukán libanoni befolyását

+ Cserébe nemzetközi haderő szavatolná az ország biztonságát Izraeltől

Tulajdonképpen mindegy

- Jól nem jár vele

+ De rosszul sem

Sajnos tényleg nem vagyunk annyira okosak. A terv egy ideális világban csodálatosan működne, már ha egy ideális világban lennének háborúk. Javaslatunk gyenge pontja, hogy kölcsönös bizalmon alapul, azt pedig nem mérik bőkezűen a Közel-Keleten. Amennyiben mégis sikerülne meggyőzni a szemben álló feleket arról, hogy ezzel veszíthetik a legkevesebbet, akár még működhetne is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!