Mária
-6 °C
-2 °C

Nem fogták el a miniszter gyilkosát

2003.09.12. 10:46
Cáfolta a külügyminiszter gyilkosának elfogásáról megjelent sajtóhíreket a svéd rendőrség. A nyomozók még a laborvizsgálat eredményére várnak, tíz-tizenöt ember meghallgatását tervezik. Anna Lindhre európárti kampányrendezvényeken emlékeznek országszerte. A külügyminiszter halála megváltoztathatja a közös pénzt eddig elutasító svédek véleményét.
Cáfolta az Anna Lindh külügyminiszter gyilkosának elfogásáról szóló híreket a svéd rendőrség - jelentette az AP. A hatóságok ugyan csütörtökön valóban őrizetbe vettek egy 32 éves drogfüggő férfit, de kihallgatásán tisztázta magát.

Tisztázta szerepét

"Már nem érdekes számunkra" - nyilatkozta Bjorn Pihlbald rendőrségi szóvivő a Reutersnek. Mint mondta, a rendőrök "kizárták" a férfi bűnösségét. A nyomozók laboratóriumi vizsgálatra küldték a gyilkos a helyszínen elhajított kését, de még nem kapták meg az eredményeket. A hatóságok tíz-tizenöt ember meghallgatását tervezik a gyilkossággal összefüggésben.

Kampány és emlékezés

A meggyilkolt miniszterasszonyra országszerte nagygyűléseken emlékeznek a svédek. Várakozások szerint ezrek látogatnak majd el Goran Persson miniszterelnök délután öt órakor tartandó nagygyűlésére. A miniszterelnök az emlékezést aktuálpolitikai eseményekhez kötötte. "Azt szeretném, ha vasárnap mindenki elmenne szavazni [az euró bevezetéséről döntő] referendumon. Az erőszak nem győzedelmeskedhet" - jelentette ki.

Megfordulhat a trend

Anna Lindh volt a kormánypártok eurókampányának vezére, a rendőrség első körben azonban kizárta, hogy a gyilkosságot politikai okokból követték el. A politikai elemzők szerint a gyilkosság megfordíthatja az egységes valuta bevezetését ellenző közhangulatot.

Ennek némileg ellentmond, hogy a BBC magyar adásának stockholmi tudósítása szerint a kondoleációkat gyűjtő könyvben többen is mély gyászukat fejezték ki a miniszterasszony halála miatt, azonban, mint írták, a népszavazáson az euró ellen voksolnak majd.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.