Konrád, Tivadar
5 °C
22 °C

Meghalt Anna Lindh svéd külügyminiszter

2003.09.11. 08:09
Belehalt sérüléseibe Anna Lindh svéd külügyminiszter csütörtök délelőtt.. A svéd diplomácia vezetőjét szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen tettes hasba szúrta.
Csütörtök délelőtt belehalt sérüléseibe Anna Lindh svéd külügyminiszter. Lindh asszonyt szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen férfi több helyen megszúrta, így a hasán is. Mint a kórház csütörtök reggeli közléséből kiderült, ez a döfés okozta a legsúlyosabb problémát, ugyanis emiatt megsérült a miniszter asszony mája is, és súlyos belső vérzés állt elő.

A több mint tíz órán át tartó műtét eredményeként Lindh állapota reggelre még egy hajszálnyit javult. Halálhírét nem sokkal kilenc óra után jelentették be.

A tettes figyelte a minisztert

Anna Lindh
A Dagens Nyheter című svéd lap rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írta, hogy a támadás valószínűleg előre kitervelt akció volt: a tettes nem véletlenül tartózkodott éppen abban a Stockholm belvárosában lévő áruházban, ahol Lindh asszony. Egy ideig követte a minisztert, majd késével nekirontott.

A lap a demokrácia és a nyitott társadalom elleni támadásnak nevezte a merényletet, és felvetette: a történtek után nem kellene-e változtatni azon a gyakorlaton, hogy politikailag kényes helyzetekben (jelen esetben az euró-referendum előtt) is testőrök nélkül járkálnak Svédországban vezető közéleti személyiségek.

A tettest, aki 180-185 centiméter magas, szőke hajú, nagy erőkkel keresik. A hajszában Svédország más részeiből Stockholmba vezényelt egységek is részt vesznek rendőrkutyák segítségével, sőt időnként helikopterek is fel-felbukkannak a környéken.

A svéd hatóságok csütörtök reggelig senkit sem tartóztattak le, és senkit nem vettek őrizetbe - közölte egy rendőrségi szóvivő. Hozzátette: megtalálták a férfi zubbonyát, sapkáját, valamint a kést is.

Kampányolt az euróra való áttérésért

Igen alaposan elemzik az áruház biztonsági kamerái által készített felvételeket. Mint a Reuters emlékeztetett rá, a 46 éves Lindh asszony, akit sokan az ország jövendőbeli miniszterelnökének tekintettek, élénk kampányt folytatott annak érdekében, hogy a svédek a vasárnap esedékes referendumon fogadják el az euróra való áttérést.

A merénylet után azonban a kampányban addig részt vevő összes fél azonnal felfüggesztette propagandatevékenységét. A Karolinska kórház bejáratához virágokat visznek az emberek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!