Judit
-2 °C
8 °C

Prostira költötte a titkosszolgálat pénzét

2004.02.17. 16:30
Kitalált jelentésekkel tévesztette meg feljebbvalóit és egy prostituáltra költötte a titkosszolgálat pénzét egy többszörösen kitüntetett francia kémelhárító. A szuperkém a svájci titkosszolgálatnak is felajánlotta szolgálatait. Vesztére a svájciak tájékoztatták francia kollégáikat.
Éveken át küldött kitalált jelentéseket egy Svájcban dolgozó francia szuperkém. A francia elhárítás (DTS) többszörösen kitüntetett századosa munka helyett egy prostituálttal találkozgatott. A kikapcsolódás költségeit a titkosszolgálattal fizettette ki, egy alkalommal 3700 eurót is kért - írja a Figaro című napilap.

Kettős ügynöknek állt volna

Vesztét az okozta, hogy svájci-francia kettős állampolgárként felajánlotta szolgálatait a svájci titkosszolgálatnak is. A svájciak azonban kérése ellenére is tájékoztatták a francia társszolgálatot.

A DTS a novemberi értesítés óta vizsgálatot folytat a kém ügyében. Az 1995-ben a rendőrség legmagasabb érdemrendjével kitüntetett százados felettesei tudomása szerint "egy külföldi titkosszolgálat" fontos ügynökével alakított ki "műveleti kapcsolatot", ennek során értékes információkat gyűjtött be. A vizsgálat során azonban megtalálták a "külföldi ügynököt", aki 1989 óta soha nem találkozott a francia hírszerzővel.

Rendszeresen kapcsolatban állt viszont egy magát Carla néven marokkói sajtóattasénak kiadó prostituálttal.

A DST egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet. A Figaro tudomása szerint a kémelhárítóról 2002-ben készült belső értékelés a 7 fokozatú skálán 6 ponttal jutalmazta a szuperspion munkáját és a szolgálat iránti "mély elkötelezettségét, kezdeményezőkészségét, kiváló eredményeit", amelyekkel "felettesei elismerését vívta ki".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.