Az ENSZ-ben mindennapos a lehallgatás

2003.03.04. 18:50
Nem rázta meg a lehallgatásukról szóló beszámoló az ENSZ diplomatáit. A világszervezet küldöttjei szerint a kémkedés szerves része az ENSZ működésének. Több kormányzati tisztviselő szerint az Irakkal kapcsolatos novemberi határozat előtt a franciákat és az oroszokat hallgatták le. A Fehér Ház hallgat.
Nem rendítette meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának diplomatáit az az Observerben megjelent információ, hogy az Egyesült Államok lehallgatja kommunikációjukat - írja a Washington Post. "Igazság szerint ez hozzá tartozik a dolgokhoz" - nyilatkozta Munir Akram, Pakisztán ENSZ-nagykövete. Véleménye szerint "naivság lenne ezen meglepődni".

Az Observer cikke szerint az amerikaiak különösen az ingadozó BT-tagok, így Kamerun, Angola, Chile, Mexikó, Guinea és Pakisztán diplomatáinak kommunikációját hallgatta le, hogy információkat szerezzen szavazási szándékukról.

Novemberben az oroszokat és a franciákat hallgatták le

Több vezető kormányzati tisztviselő is elismerte a Washington Postnak, hogy a tavaly novemberben egyhangúlag elfogadott, Irakot "komoly következményekkel" fenyegető 1441-es határozat sem jöhetett volna létre a francia és orosz diplomaták beszélgetéseinek lehallgatása nélkül. A hírt New Yorkban és Washingtonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták - írja az amerikai napilap.

A Fehér Ház nem kommentál

"Rég óta követett vezérelvünk, hogy a kormányzat nem kommentál semmit, amiben titkosügynökök is érintettek" - jelentette ki Ari Fleischer fehér házi szóvivő.

A működés szerves része

Több ENSZ-diplomata és elemző szerint is a kémkedés az ENSZ 1945-ös megalapítása óta szerves része a világszervezet normális működésének. "Feltételezem valamennyi telefonbeszélgetésemet többen is hallgatják" - nyilatkozta a Postnak egy neve elhallgatását kérő európai diplomata. "Kérdezzük meg a srácokat, akik ezt most hallgatják" - felelte a napilap lehallgatásokra vonatkozó, telefonon feltett kérdésére egy másik diplomata.

Az esettel kapcsolatban senki nem tett panaszt az ENSZ illetékes szerveinél - mondta el a Postnak Fred Eckhard, a világszervezet szóvivője.  • Hírek
  • Bankszámla