16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03. ÉLŐ
Argentína 1
Ausztrália 0

'Piszkos trükkökkel' szerezne háborúpárti szavazatokat az USA?

2003.03.03. 10:21
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatja a Biztonsági Tanács diplomatáit - értesült az Observer. A lap birtokába került, egykori titkosügynökök szerint hiteles dokumentum szerint az amerikaiak a BT hat ingadozó tagjára próbáltak nyomást gyakorolni. A titkosszolgálatnál még a műveletet vezető tiszt létezését is tagadják.
"Piszkos trükk-kampányt" folytat az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsa ingadozó tagjainak megnyerése érdekében - írja az Observer. Hogy megszerezze az iraki háború megindításához szükséges támogatást, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség - a sokáig még létében is tagadott NSA - lehallgatta az ENSZ-küldöttségek New York-i telefonjait, emailjeit - állítja a brit lap kiszivárogtatott nemzetbiztonsági dokumentumok alapján.

Kiváncsiak voltak a szavazási arányokra

A feljegyzés megfigyelési tevékenysége fokozására szólítja az NSA-t "különös tekintettel a Biztonsági Tanács tagjaira", hogy a Bush kormányzat percre pontos információkkal rendelkezhessen a tagok szavazási szándékáról. A kiszivárogtatott dokumentum pontosan meg is határozza a kiemelten megfigyelt országokat.

Ezek Angola, Kamerun, Chile, Mexikó, Guinea és Pakisztán, vagyis az a hat ingadozó BT-tag, akik szavazatáért mind a háborúpárti brit-amerikai páros, mind a békepárti hármak, Franciaország, Oroszország és Kína is küzd. A felderítés célja nem csak a hat ország szavazási szándékának, hanem szövetségi rendszerük és függőségi viszonyaik kiderítése is - írja az Observer.

A külföldi hírszerzés segítségét kérték

A lap birtokába jutott feljegyzés 2003 január 31-én, négy nappal Hans Blix fő fegyverzetellenőr első beszámolója után készült, azt Frank Koza, az NSA "Regionális célpontok" munkacsoportjának vezetője készítette. Koza a külföldi hírszerzés segítségét is kérte, hiszen ők is rendelkezhetnek "hasonló, kevésbé közvetlen hozzáféréshez hasznos információkhoz".

Rice ötlete

Az Observer a megfigyelésekről tudó washingtoni forrásokból úgy értesült, hogy a Bush kormányzatban komoly vita folyt arról, hogy szükségesek-e a megfigyelések, hiszen azok nyilvánosságra kerülése "komoly következményekkel" járhat. Az akcióra a lap információi szerint Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó adott utasítást.

Hiteles információ

A kiszivárogtatott dokumentumot az Observer három volt nemzetbiztonsági ügynöknek is megmutatta, akik hitelesnek minősítették azt. A lap felhívta az NSA-t is, hogy megbizonyosodjon róla, Frank Koza valóban az ügynökségnek dolgozik-e. Hívásukat az NSA telefonközpontja a 6727-es mellékre irányította, ahol egy titkárnő megerősítette, hogy az valóban Koza irodája.

Lerázták az újságírókat

Amikor azonban a lap munkatársai a titkos megfigyelésekről kérdezték, a titkárnő azt állította, hogy "rossz számot hívtak". Hiába próbálkoztak az Observer újságírói azzal, hogy az előbb még Koza munkatársaként jelentkezett be, a titkárnő újra csak téves kapcsolásra hivatkozott.

A megfigyelésről szóló információ kiszivárgása előtt több megfigyelt diplomata is a rájuk nehezedő amerikai nyomásról beszélt. Az Egyesült Államok állításuk szerint gazdasági hátrányokkal fenyegette őket nem megfelelő szavazásuk esetére.  • Hírek
  • Hírek