Blix nem hisz Powell bizonyítékainak

2003.02.14. 18:01
Irak továbbra is adós tömegpusztító fegyverprogramja felszámolásának bizonyítékaival - jelentette ki Hans Blix a Biztonsági Tanács ülésén. A megengedett hatótávolságnál kétszer messzebb is elrepülő rakétáival a fő fegyverzetellenőr szerint Irak megsértette az ENSZ határozatait. Javult azonban Huszeinék együttműködési készsége, és tömegpusztító fegyvereket sem találtak.
"Nem találtunk tömegpusztító fegyvereket Irakban" - jelentette ki Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője a Biztonsági Tanács (BT) pénteki ülésén. Elmondása szerint azonban számos részlet még mindig tisztázatlan. A fegyverzetellenőrök eddig több mint kétszáz, vegyi és biológiai fegyverekre utaló mintát gyűjtöttek be, háromnegyed részüket átvizsgálták. A vizsgálatok eredményei azonban megegyeztek az irakiak állításaival - mondta el Blix.

Powell nem bizonyított semmit

Blix szerint Powell február 5-én bemutatott műholdfelvételei az iraki fegyverrejtegetésekről "nem jelentek bizonyítékot". Mint mondta, a fegyvermozgatásokról szóló felvételek "rutinszerű működést" is mutathatnak.

Iraki trükkök

Békepárti kollégáival szemben Powell szerint a fegyverzetellnőrök elérte eredmények csak egy folyamat "nem is lényegi" részei. "Ezek csak trükkök" - vélekedett. Huszein a tanács ülése előtt nem sokkal kiadott, a tömegpusztító fegyverek importját és előállítását betiltó rendeletét a külügyminiszter "értéktelennek" nevezte. Mint mondta, "eddig nem látta Bagdadtól az elvárt együttműködést.

Együttműködnek

Blix szerint előző jelentése óta javult a Irak együttműködési készsége. Aggasztónak tartja azonban, hogy a diktatúra "nem számolt el teljes egészében fegyvereivel". Véleménye szerint ez ugyan "nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a fegyverek léteznek, bár ez sem zárható ki".

Iraknak kell bizonyítania

Mint mondta, Irak feladata, hogy bizonyítsa ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítését. Irak egyértelműen megsértette az ENSZ határozatait al-Szamud rakétáival, a világszervezet szakértőinek megállapításai szerint ezek hatótávolsága "meghaladta a megengedett 150 kilométert". Az al-Fatah rakéták képességeinek megállapításához Iraknak a fegyverzetellenőrök rendelkezésére kell bocsátania a szükséges adatokat - tette hozzá.

Huszein diktatúrája ugyan a kezdetekben hozzájárult a atomtudósainak meghallgatásához, a február 8-9-i három interjú óta azonban "nem fogadták el az ellenőrök újabb interjúkérelmeit" - mondta Blix.

Segítség nélkül is képesek ellenőrizni

"Nem találtunk nukleáris fegyvergyártásra utaló bizonyítékokat" - mondta el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nevében vizsgálódó Mohamed el-Baradei. A NAÜ igazgatója mindenesetre további vizsgálatokat tart szükségesnek. Elmondása szerint a szervezet ellenőrei az összes iraki intázménybe gond nélkül bejutottak.

Az irakiak számos dokumentumot is eljuttattak az ellenőröknek, bár ezek nem tisztázták teljes egészében a felmerült kérdéseket. El-Baradei szerint a NAÜ további ellenőröket küld az országba és az irakiak együttműködésének hiányában is képesek végrehajtani az ellenőrzéseket.  • Tippek
  • Lakáshitel