Bush szerint jelentőségét veszítheti az ENSZ

2003.02.14. 16:34
Bár szükségtelennek tartja az Irakkal foglalkozó újabb BT-határozatot, az Egyesült Államok aktívan részt vesz annak megszövegezésében. A határozati javaslat továbbra sem említ katonai erőt, Iraknak még mindig "komoly következményekkel" kell számolnia. Az Egyesült Államok szerint az igazi veszélyt nem a BT vétója, hanem a NATO és végső soron az EU szakadása jelenti.
"Szaddám Huszein nem teljesítette az ENSZ 1441. számú határozatának követelményeit, ezért most komoly következményekkel kell szembenéznie" - tartalmazná a New York Times értesülései szerint a Biztonsági Tanács elé beterjeszteni tervezett brit határozati javaslatban. Bár a határozatot hivatalosan a britek terjesztik be, annak megszövegezésében az Egyesült Államok kormánya is részt vesz.

Szükségtelen határozatot szövegeznek

Bár az amerikaiak szükségtelennek tartanak bármilyen újabb, az iraki konfliktussal foglalkozó határozatot, a tervezettel meg kívánják akadályozni Franciaország, Kína, Oroszország és Németország a fegyverzetellenőrzések folytatását célzó javaslatának sikerét. Amerikai kormányzati tisztviselők szerint az ellenőrzések folytatása "hiábavaló" - írja a Times.

Súlyos következmények, újra

A most előkészített határozati javaslat lényegében az 1441.-es számú határozat kulcsfontosságú részleteit ismételné meg. Bár az amerikaiak egyértelművé kívánják tenni az erő alkalmazására vonatkozó részeket - részben eddigi érvelésük logikáját fenntartva - továbbra is "komoly következményekkel" fenyegetnék csak Irakot.

Alkalmatlan, jelentéktelen ENSZ

"Az ENSZ-nek el kell döntenie, hogy jelent-e bármit is, ha valamit mond" - jelentette ki az eredeti határozat betartatására utalva George W. Bush csütörtökön, a John F. Kennedy repülőgép-hordozó előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az elnök saját elmondása szerint továbbra is optimista, reméli, hogy a világszervezet "gerincesnek" bizonyul a kérdésben.

"Remélem, hogy a tanácskozás végén a szabad nemzetek nem hagyják, hogy az ENSZ alkalmatlan és jelentéktelen, veszekedő szervezetként vonuljon be a történelembe" - mondta Bush.

Az igazi veszély a NATO szakadása

Az amerikaiakat láthatóan nem aggasztja a BT esetleges elutasító döntése, bár Franciaország és Németország továbbra is erőteljesen ellenzi az iraki háborút. Mivel azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem tudják megakadályozni az Irak elleni katonai akció megindítását, a NATO Törökországnak nyújtandó katonai segítségét próbálják megtorpedózni. Véleményük szerint az amerikaiak sietségét csak a vezérkar aggodalma okozza. A hadsereg vezetése ugyanis még a meleg, homokviharos iraki tavasz előtt szeretné megkezdeni a katonai akciót - írja a New York Times.

A NATO szakadásának legnagyobb kockázata, hogy könnyen az Európai Unió megosztottságához vezethet. Ennek elkerülése érdekében Tony Blair levélben fordult az Unió kormányfőihez, melyben a háború támogatására szólítja fel kollégáit. "Nyilvánvaló, hogy valamennyien csak a legvégső esetben nyúlnánk katonai eszközökhöz, azonban egyértelművé kell tennünk, hogy ezt egyetlen tagállam sem kívánja megakadályozni" - írta levelében a brit miniszterelnök.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla