Botond, Mózes
EUR 386,03 Ft
USD 370,27 Ft
12 °C
29 °C

Az EU válságához vezethet a NATO megosztottsága?

2003.02.12. 16:26
Az Európai Unióra is átterjedhet a NATO válsága - vélik az EU elnökségét betöltő görög kormány tisztviselői. Görögország hétfőre hívta össze a tagországok és a tagjelöltek képviselőit, hogy közös álláspontot alakítsanak ki Irak ügyében. A békepártiak és az Amerika-pártiak nézetkülönbségei azonban könnyen az EU megosztottságához vezethetnek.
Az Európai Unió "mély válságához" vezethet, ha a tizenötök állam- és kormányfői nem tudnak közös álláspontot kialakítani Irakkal kapcsolatban rendkívüli csúcsértekezletükön jövő hétfőn. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Görögország a 2004-ben csatlakozó tizenhárom ország képviselőit is meghívta. Bár Görögország a közös álláspont kialakításának reményében hívta össze a megbeszélést, Hrisztosz Protopapasz görög kormányszóvivő szerdán visszafogottan nyilatkozott ennek esélyeiről

Az utolsó esély

"Ha a tagállamok nem jutnak közös álláspontra, az azt fogja jelenteni, hogy a soros görög EU-elnökség kimerítette a rendelkezésére álló összes intézményes és politikai lehetőséget. Az Európai Unió mély válságba fog sodródni" - jelentette ki Pánosz Beglitisz görög külügyi szóvivő.

A többség Amerika pártján áll

Az iraki válság megnehezítette a közös uniós külpolitika kialakítását célzó erőfeszítéseket, és mély ellentéteket váltott ki a NATO-n belül is, amelynek a 15 uniós tagország közül 11 szintén tagja. Az uniós tagállamok közül Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Dánia és Hollandia, valamint az uniós tagjelölt országok is támogatják az amerikai katonai fenyegetést Irakkal szemben, míg Franciaország, Németország, Belgium, Ausztria és Svédország a válság békés rendezésére szólít fel.

Görög tisztségviselők attól tartanak, hogy a NATO-n belül az iraki háborúra való felkészülés katonai készenléti intézkedéseivel szemben mutatott német, francia és belga elutasítás hasonló megosztottságot szülhet az Európai Unióban is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek