Eszter, Eliza
EUR 382,17 Ft
USD 358,31 Ft
14 °C
24 °C

Francia, német, belga vétó a NATO készenléti terve ellen

2003.02.10. 11:53
Belgium után Franciaország és Németország is megvétózta az Egyesült Államok felkérését Törökország NATO-védelmére az iraki háborúban. A katonai szövetség megosztottságát fokozza, hogy Oroszország támogatásáról biztosította Németország és Franciaország tervét a kéksisakos békefenntartók Irakba küldéséről. A terv az amerikaiak szerint "diverzáns". Törökország a NATO állandó tanácsának azonnali összehívását kezdeményezte.
Vésztanácskozást tartanak a NATO-tagországok, mivel Belgium után Franciaország és Németország is megvétózta az Egyesült Államok szövetségeseihez érkezett felkérését Törökország védelmére az iraki hadműveletek idején. A felkérés elutasítása a szövetség mély megosztottságát jelzi, amerikai illetékesek még a francia bejelentés előtt "szégyenletesnek és megbocsáthatatlannak" minősítették a vétót. A franciák döntése egy órával a védelmi terv automatikus életbelépése előtt akadályozta meg annak kivitelezését.

A vétó hírére Törökország a NATO állandó tanácsának összehívását kezdeményezte az észak-atlanti szerződés IV. cikkelye aéapján. A cikkely értelmében a szövetségesek tanácskozást hívnak össze, ha valamelyikük területi épségét vagy biztonságát külső veszély fenyegeti. Az állandó tanács délután fél ötkor tart ülést.

Diverzáns szövetségesek

A Belgium támogatását is élvező franciák szerint a Törökország védelméről szóló döntés "aláaknázná a békés megoldást célzó diplomáciai erőfeszítéseket". Az amerikai felkérés egyébként elvi jellegű, csak az észak-atlanti szerződés V., kölcsönös segítségnyújtásáról szóló cikkelyének érvényesítését célozza. A felkérés alapján a katonai szövetség tagjai biztosították volna Törökország védelmét az iraki rakétatámadásokkal szemben.

A megosztottságot csak fokozza Franciaország és Németország koordinált fellépése az iraki háború ellen. A két ország pénteken tervezi benyújtani tervét az ENSZ fegyverzetellenőrzéseinek meghosszabbításáról. Az elképzelések szerint az ellenőrök fellépését kéksisakos ENSZ-békefenntartók biztosítanák. A tervet az Egyesült Államok "diverzánsnak" minősítette.

Oroszország a német-francia terv mellett

Tetszésre talált azonban a német-francia elképzelés Putyin orosz államfőnél. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Oroszország elnöke a hétvégén Schröder német kancellárral, hétfőn a szintén vétójoggal rendelkező Franciaország államfőjével találkozik. "Nem látok alapot a katonai erő alkalmazására" - nyilatkozta Putyin berlini látogatása után.

Együttműködésre utaló jelek Irakban

Mindeközben az iraki vezetéssel folyamatosan tárgyalásban álló Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre az eddigieknél optimistább nyilatkozatot tett az irakiak együttműködésével kapcsolatban. Legutóbbi bagdadi látogatása után nyilatkozva Blix "új együttműködésre" utaló jelekről beszélt, bár "áttörést nem sikerült elérni".

Mint mondta, Irak még a február 14-re tervezett második fegyverzetellenőri jelentés előtt reagálni kíván az amerikaiak kérésére az U2-es kémrepülők repülésének engedélyezéséről. Blix "üdvözölné", ha az ellenőrök több időt kapnának vizsgálataik befejezéséhez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás