Tízezer hullazsákot vett a Pentagon

2003.02.10. 10:55
Nagy mennyiségben vásárol hullazsákokat az amerikai védelmi minisztérium, halottkémeket toboroz a haditengerészet. A beszerzés és a toborzás vezetői szerint az egésznek semmi köze az iraki háborúhoz, hullazsákból "csak feltöltik a készleteket", halottkémekre pedig "szükség van". Lapértesülések szerint a vegyi- és biológiai fegyverek áldozatait tömegsírokba dózerolnák.
Nagyméretű beszerzésbe kezdett a Pentagon az elmúlt hat hónapban - írja a St. Petersburg Times. A floridai napilap informáicói szerint a hadsereg 9640 hullazsákot rendelt a már meglévő 34 000 készleteihez. "Csak feltöltjük a készleteinket" - nyilatkozta Frank Johnson, a philadelphiai hadtáp-igazgatóság szóvivője.

Csak tartalékolnak

Mint mondta, a készletek beszerzése "nem feltétlenül utal arra, hogy bármi is történne hamarosan". A hullazsákok gyártói szerint azonban nyilvánvaló, hogy a hadvezetés súlyos veszteségekre számít a közeljövőben. "Tény, hogy veszteségekre számítanak, a beszerzést egy hamarosan bekövetkező háború indokolja" - nyilatkozta a lapnak Gerald Kramer, a 38 dolláros vinilzsákokat gyártó Extra Packaging Corp. elnöke.

Hetvenötezer zsákot spájzolnak be

A hadsereg eufemisztikus megnevezése szerint "emberi maradvány-zsákból" a szeptember 11-i terrortámadások után, az afganisztáni háborúra készülő védelmi minisztérium 23 ezret rendelt. Az elmúlt fél évben beszerzett 9640 zsák mellé a következő hónapokban újabb 10-30 ezres rendelést terveznek - így akár 75 000 hullazsákot is beraktározhatnak áprilisig.

Tömegsírba dózerolnák a vegyi fegyverek áldozatait?

A St. Petersburg Times értesülései szerint a hadsereg a vegyi- és biológiai fegyverek áldozatául esett katonák biztonságos hazaszállításán is dolgozik, az egyik terv szerint a fekete zsákokat átlátszó vizsgálóablakokkal látnák el, hogy a halottkémek zárt körülmények között vizsgálhassák meg az elesett katonákat. A Denver Post jelentése szerint nem kizárt, hogy a vegyi és biológiai támadásokban életüket vesztő katonákat buldózerekkel tömegsírokba temetnék és elégetnék, hogy megkíméljék a túlélőket a fertőzésektől.

Halottkémek jelentkezését várják

A haditengerészet eközben kiemelt bérezéssel próbál halottkémeket toborozni. "Országszerte várunk jelentkezőket" - áll a HotJobs.com-on megjelent hirdetésben, mely hatezer dollár értékben ígér extrajuttatásokat a jelentkezőknek.

A halottkémi állást "még békeidőben is" külföldi megbízási lehetőségekkel kívánja még vonzóbbá tenni a hirdetés. "Profi temetkezési vállalkozók vagyunk, akik igazán törődnek bajtársaikkal, bajtársnőikkel" - áll a hirdetésben.

Nincs köze a háborúhoz

A haditengerészet szerint az egésznek semmi köze az iraki háborúhoz - írja az Ottawa Citizen. "Ha valaki ma leadja jelentkezését, megfelel minden követelménynek, akkor is leghamarabb egy év múlva léphet be a flottához" - nyilatkozta a lapnak Steven Lowry százados, a haditengerészet Millingtoni sorozóirodájának vezetője. Mint mondta, a hirdetés megjelenése és a háború kitörésének lehetősége "csak a véletlenek összejátszása".

Természetes igény

Véleménye szerint a kiemelt juttatások sem számítanak különlegesnek, az atommeghajtás szakértői például húszezer dolláros kiemelt juttatást kapnak. Lowry nem tudott választ adni arra, hogy jelenleg hány halottkém szolgál a tengerészetnél, most azonban "szükségük van párra". Ez szerinte a lehető legtermészetesebb, "nincs ez másként a titkosítási szakértőkkel, vagy akár a segédgépészekkel sem".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás