Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Bush az ENSZ-nek: nem várunk

2003.02.07. 00:06
Bush amerikai elnök csütörtökön arra szólította fel az ENSZ-t, hogy ne csak szavakkal, tettekkel is lépjen fel a leszerelési határozatával dacoló iraki szembeszegülés és szemfényvesztés ellen.
"Információink vannak arról - jelentette ki Bush amerikai elnök -, hogy Szaddám Husszein nemrégiben felhatalmazta hadseregének parancsnokait kémiai fegyverek bevetésére. Olyan fegyverek bevetésére, amelyekről azt állította, hogy nincsenek neki."

Egy nappal azután, hogy Colin Powell az ENSZ BT-nek bemutatta az Egyesült Államok bizonyítékait arról, hogyan játssza ki és téveszti meg folyamatosan Irak az ENSZ fegyverzetellenőreit, Bush - Powell vádjainak jó részét megismételve - kapcsolatba hozta Irakot a terrorista csoportokkal és a tömegpusztító fegyverek gyártásával.

A BT szava

"Az iraki rezsim nyilvánvalóan megszegte a Biztonsági Tanács határozatait, és most is ezt teszi" - nyilatkozta Bush a sajtó képviselőinek a Fehér Házban. Közölte, ha az ENSZ tétlenkedik, akkor az Egyesült Államok fogja egy koalíció élén lefegyverezni Irakot. "Most meglátjuk, mit ér a Biztonsági Tanács szava" - jelentette ki Bush, aki támogatna egy új határozatot.

Irak sohasem számolt el biológiai- és kémiaifegyver-készletével, ellenkezőleg, gondosan rejtegeti fegyvereit, eldugja vagy megfélemlíti szakértőit, mindez ellenkezik a 1441-es határozattal, jelentette ki Bush, hozzátéve: "Az Egyesült Államok üdvözölne és támogatna egy olyan új határozatot, amelyben a Biztonsági Tanács ragaszkodna korábbi követeléseihez. Egy határozat azonban keveset ér elhatározottság nélkül, és az Egyesült Államok, egy növekvő koalícióval, kész megtenni azokat az intézkedéseket, amelyekkel megvédhetjük magunkat és lefegyverezhetjük az iraki rezsimet."  • Eladnék
  • Hírek