Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Amerika önkéntes távozásra szólítja fel Huszeint?

2003.02.09. 12:16
Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok igen feszes határidővel önkéntes távozásra fogja felszólítani az iraki elnököt, ha az ENSZ vezető fegyverzetellenőre kedvezőtlen jelentést tesz le a jövő héten a Biztonsági Tanács asztalára. A brit kormány biológiai és vegyi támadást észlelő mozgó állomások telepítését tervezi országszerte, bár az egyik lap tudósítója csak romokat talált egy állítólagos észak-iraki méreggyár helyén.
A konzervatív The Sunday Telegraph értesülése szerint Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök 48 órát ad majd Szaddám Huszeinnek Irak elhagyására abban az esetben, ha Hans Blix, az iraki fegyverzetellenőrzési tevékenység vezetője - aki a hétvégén éppen Bagdadban tárgyalt - jövő pénteken esedékes új jelentésében továbbra is az iraki leszerelési hajlandóság hiányáról számol be. A brit külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó diplomatái szerint Szaúd-Arábia fel is ajánlotta, hogy befogadná Szaddám Huszeint, ha az a távozás mellett döntene.

Együttműködnek?

A BBC vasárnapi értesülése szerint ugyanakkor az irakiak a korábbinál nagyobb együttműködési készséget tanúsítanak, és jelentős mennyiségű dokumentumot nyújtottak át a Bagdadban tárgyaló ENSZ-küldöttségnek. A világszervezet felügyelői szombaton immár az ötödik iraki tudóst hallgathatták ki iraki kormányzati felvigyázó jelenléte nélkül.

A brit kormány felkészül

A The Sunday Times értesülése szerint a brit kormány készül egy biológiai vagy vegyi fegyverekkel elkövetett terrortámadásra. A vezető vasárnapi lap úgy tudja: szakértők országos hálózatot akarnak kiépíteni olyan mozgó állomásokból, amelyek harminc különféle baktérium- és vírustörzset - például feketehimlőt és lépfenét -, valamint méreganyagokat képesek kimutatni a levegőből. Ezeket főleg tömegrendezvények helyszínén állítanák fel, attól tartva, hogy a terroristák ilyen eseményeket használnának ki a tömegpusztító anyagok bevetésére.

Pékség a méreggyár helyén

A liberális The Observer tudósítója ugyanakkor csak romokat talált abban az észak-iraki létesítményben, amelyet Colin Powell amerikai külügyminiszter a múlt héten az ENSZ-ben méreggyárnak és kiképző központnak írt le. Az Anszár el-Iszlám szervezet által uralt térségben a beszámoló szerint a romok között működő egyetlen üzem egy pékség volt. Az iszlám csoportot a brit és az amerikai kormány az al-Kaida terrorhálózattal fenntartott kapcsolatokkal vádolja, a szervezet helyi vezetője azonban a brit lapnak ezt határozottan cáfolta.

El-Baradei és Blix tovább tárgyal

Hans Blix és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója vasárnap Bagdadban az iraki külügyminisztériumban folytatta tárgyalásait. Blix és el-Baradei két találkozót tervez az Amír asz-Szaadi elnöki tanácsadó vezette iraki küldöttséggel, és várhatóan hétfőn reggel utazik el Bagdadból.

Bár Blix és el-Baradei jelezte, hogy a vasárnap délutánra kitűzött sajtóértekezletet előtt nem nyilatkozik, Hans Blix azonban elárult, hogy a tárgyalások hasznosak voltak. Mohamed el-Baradei azt közölte, hogy az iraki fél magyarázatot adott néhány kérdésre, köztük vegyi és biológiai fegyverekkel kapcsolatos, függőben levő kérdésekre. Az iraki fél dokumentumokat adott át a fegyverzetellenőrök vezetőinek.

Kereskedelmi gépeket mozgósít a Pentagon

Kereskedelmi repülőgépeket is mozgósít a Pentagon: a 47 utasszállító és 31 szállítógép igénybe vételét az Irak elleni esetleges háború megnövekedett szállítási szükségleteivel indokolja. A teherszállító repülőgépeket nem azonnal, hanem a szükségleteknek megfelelően veszi igénybe az amerikai védelmi tárca.

Rijád amerikai csapatkivonást kér?

Amerikai lapértesülés szerint Szaúd-Arábia az ott állomásozó amerikai csapatok kivonását akarja kérni. Mint a The New York Times vasárnap közölte, úgy tudni, hogy Abdallah bin Abdel-Aziz trónörökös a Szaúd-Arábiában lévő amerikai csapatok hat év alatt történő fokozatos kivonását kéri majd George W. Bush amerikai elnöktől, amint megtörtént Irak lefegyverzése.

A királyi család egyik tagja azt mondta az amerikai lapnak, hogy nem tudja kommentálni az értesülést, az amerikai védelmi minisztériumban pedig úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak ilyen szaúdi tervről. Az amerikai lap mindazonáltal úgy értesült: a sivatagi királyság vezetői már korábban elhatározták, hogy hozzálátnak az Egyesült Államokról való katonai leválás előkészítéséhez, mégpedig az országban végrehajtandó demokratikus átalakítások keretében.