Erik, Alexandra
EUR 383,30 Ft
USD 365,01 Ft
9 °C
23 °C

Blix nem elégedett Irak teljesítményével

2003.02.14. 14:46
Várhatóan nem minősíti kategorikusan határozatsértőnek Irak magatartását Hans Blix. Az ENSZ fő fegyverzetellenőre mindenesetre nem elégedett Huszein diktatúrájának hozzáállásával, hiszen a megengedetnél nagyobb hatótávolságú rakétáival Irak megsértette a világszervezet határozatait. A jelentés valószínűleg nem oldja fel a Biztonsági Tanács tagjai közötti ellentéteket, bár az amerikaiak váratlan segítséget kaphatnak Oroszországtól.
Bár megdicsérni nem fogja, várhatóan nem minősíti teljes egészében együttműködésre képtelennek Irakot pénteki beszámolójában Hans Blix - értesült a Washington Post ENSZ-forrásokból. A világszervezet fő fegyverzetellenőrének Biztonsági Tanácsban bemutatásra kerülő jelentése feltehetően nem oldja majd fel a testület megosztottságát.

Többségben a békepártiak

Huszein betiltotta a tömegpusztító fegyvereket
Elnöki rendeletben tiltotta be a tömegpusztító fegyverek és az előállításukhoz szükséges eszközök importját és gyártását Szaddám Huszein. "A minisztériumoknak minden rendelkezésre álló eszközzel törekednie kell a rendelet betartatására, a rendelet megsértőit meg kell büntetni" - áll a diktátor közleményében. Az AP jelentése szerint az iraki parlament hasonló tartalmú törvény meghozatalára készül vésztanácskozásán.
Míg az Egyesült Államok és Nagy Britannia szerint az iraki együttműködési készség híján értelmüket vesztették az ellenőrzések, a testületben vétójoggal rendelkező Franciaország, Kína és feltehetően Oroszország, valamint a testület elnöki tisztjét betöltő ideiglenes tag Németország ellenzi a katonai akció megindítását.

Váratlan orosz segítség

Mindenesetre az újabb ENSZ-határozatot fölöslegesnek tartó amerikaiak részsikereként könyvelhető el Igor Ivanov orosz külügyminiszter pénteki bejelentése. Ivanov szerint ugyanis "ma nem az a lényeg, hogy a BT második, harmadik vagy negyedik határozatot hozzon" Irakról. "Ott van az 1441. számú határozat, az alapvető cél pedig az, hogy megtudjuk vajon Bagdad maradéktalanul eleget tesz-e ennek" - jelentette ki.

Nem kell újabb határozat

Bár Ivanov véleménye nem egyezik az Egyesült Államok háborúpárti nyilatkozataival, az amerikaiak véleménye szerint is szükségtelen újabb határozatot hozni, hiszen az 1441.-es már magában foglalja a felhatalmazást a katonai akció megindítására. Ennek megfelelően a BT pénteki ülését Bush kormánya egyszerűen a háború "előjátékának" tartja - írja a Post.

Pro és kontra

A napilap információi szerint Blix "üdvözölné", hogy Irak bizottságot állított fel azoknak a dokumentumoknak a felkutatására, melyek bizonyíthatják az ország tömegpusztító fegyverkészleteinek megsemmisítését. Pozitívumként értékeli majd, hogy a diktatúra hozzájárult atomtudósai személyes meghallgatásához, bár csak három ilyen interjúra került sor.

Elítéli azonban azt, hogy Irak még mindig nem járult hozzá teljes egészében az U2-es kémrepülők felderítő repüléseihez, valamint hogy a nemrégiben átadott iraki dokumentumok sem tartalmaztak új információkat az ország fegyverprogramjával kapcsolatban.

Határozatot sértő rakéták

A jelentés legkritikusabb pontja azonban Huszein diktatúrájának az ENSZ határozatait megsértő rakétáival, illetve az ezekhez beszerzett 380 rakétahajtóművel foglalkozik majd. Az al-Szamud rakéták ugyanis egyes tesztrepüléseik során a megengedett 150 kilométeres hatótávolság kétszeresét is elérték.

Blix még nem döntött arról, hogy saját hatáskörében semmisíttesse meg a rakétákat, vagy egyszerűen jelentse az iraki határozatsértést a BT-nek, a testületre bízva a döntést a kérdésben - mondták el a lapnak nevük elhallgatását kérő ENSZ-tisztviselők.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek