Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Powell: a vétózók Huszein szekerét tolják

2003.02.13. 14:28
Az amerikai külügyminiszter szerint a németek és a franciák Huszein érdekeit szolgálják, ezt a Biztonsági Tanácsban is fel kívánja vetni. Az amerikaiak szerint az ENSZ 1441. számú határozata elég indok Irak megtámadására, ezért az ellenkezésektől függetlenül megtámadja Irakot.
Felelősségre kívánja vonni Németországot és Franciaországot a katonai akció halogatása miatt a Biztonsági Tanácsban Colin Powell amerikai külügyminiszter - írja az AP. A BT mind a tizenöt tagja tisztában volt azzal, hogy az egyhangúlag elfogadott 1441. számú határozat "komoly következmények" kitétele a katonai erő alkalmazására vonatkozott - jelentette ki az amerikai képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatásán.

Nem tériti el az ellenállás

"Remélem, hogy az elkövetkező napokban megszerezzük az ENSZ támogatását az eredeti javaslat végrehajtásához, illetve az egyes tagállamok politikai igényeit kielégítő új határozathoz" - mondta a külügyminiszter. Az Egyesült Államokat nem térítheti el szándékaitól az erő alkalmazásával szembeni ellenállás - írja az AP.

Felelősségre vonás

"Franciaország és Németország ellenáll, úgy gondolják több ellenőr és több idő kellene. Fel fogom nekik tenni a kérdést, hogy miért is kellene több ellenőrzés, mennyi időt akarnak még? Netán azt akarják elérni, hogy Huszein leszerelés nélkül megússza?" - tette fel a kérdést Powell.

Döntés szombaton?

Franciaország korábban a BT pénteki tanácskozásának eredményétől tette függővé a Törökországnak nyújtandó katonai segély megszavazását a NATO-ban. Nem tér el lényegesen a francia állásponttól Németország véleménye sem. "Legkésőbb szombatig, a Biztonsági Tanács ülése után meghozzuk a Törökország érdekeit teljes mértékben kielégítő döntésünket" - jelentette ki Peter Struck védelmi miniszter a német parlamentben. Schröder szerint ugyan "nem kérdéses" Németország szolidaritása a szövetséggel vagy Törökországgal, a döntést azonban "alapvetően Franciaországgal együtt kell meghozni". "A német politika sohasem izolálhatja Franciaországot" - jelentette ki a kancellár.  • Eladnék
  • Hírek