Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Schröder: Kizárt, hogy az ENSZ a háború mellett döntsön

2003.02.13. 19:35
Kapcsolódók (9)
A német kancellár szerint az ENSZ korábbi határozata nem jogosítja fel Amerikát a háború megindítására. Országa a franciákkal és az oroszokkal együtt továbbra is a békés megoldást pártolja. Schröder kizártnak tartja, hogy az ENSZ hozzájáruljon a támadás megindításához. A NATO ismét felfüggesztette az állandó tanács vészülését. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ismét bírálta Franciaországot, Németországot és Belgiumot, amiért nem szavazták meg a NATO-ban a Törökország védelmére teendo előkészületeket.
Németország a békés megoldás elkötelezett híve, Franciaországgal és Oroszországgal egyetemben - jelentette ki Gerhard Schröder kancellár a Bundestagban. A miniszterelnök részletesen beszámolt kormányának az "amerikaiak vezette iraki háború" elkerüléséért tett kísérleteiről - jelentette a BBC.

Nem lát automatizmust

Szemben az amerikaiak véleményével Schröder szerint az ENSZ 1441. számú határozata "nem tartalmaz semmiféle automatizmust a katonai erő alkalmazására nézve". Mint mondta, a Biztonsági Tanács többsége Németországgal azonos álláspontot képvisel. Schröder kizártnak tartja, hogy a BT háborúpárti határozatott hozzon a fegyverzetellenőrök pénteki beszámolója után - írja a BBC.

Nem háborúznak, de segítenek, ha kell

"Háború nélkül is lefegyverezhetjük Irakot. Ennek a lehetőségnek a megragadása az én felelősségem" - jelentette ki Schröder. A kancellár megismételte választási ígéretét, miszerint Németország nem vesz részt az Irak elleni katonai csapásban. Ennek ellenére véleménye szerint megkérdőjelezhetetlen a szolidaritásuk a NATO-hoz és Törökországhoz. "Ha egy szövetségesünk segítségre szorul, ott leszünk" - mondta.

A franciák és a németek kiállása ismét megakadályozta a döntéshozatalt a NATO állandó tanácsának negyedik napja tartó vésztanácskozásán. A tanács ülését előbb elhalasztották, majd bizonytalan időre felfüggesztették. Egyelőre nincs döntés arról, hogy pénteken folytatódjanak-e a tárgyalások.

Rumsfeld bírálta a hármakat

Újra bírálta csütörtökön Franciaországot, Németországot és Belgiumot Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, amiért nem szavazták meg a NATO-ban a Törökország védelmére teendo előkészületeket. Úgy vélekedett Washingtonban, szenátusi meghallgatásán, hogy a katonai segítségnyújtásnak még az esetleg kirobbanó iraki fegyveres konfliktus előtt kellene megtörténnie.

"A szövetségnek felelősséget kell vállalnia Törökország biztonságáért, hiszen ez a mérsékelt muzulmán ország az egyetlen NATO-tagállam, amely határos Irakkal. Nem lehet mindent az utolsó pillanatra hagyni, hiszen terveket kell készíteni, hajóval a helyszínre kell szállítani a szükséges katonai eszközöket. Sajnálatos képtelenség e három országnak az az állítása, hogy még korai katonai előkészületeket tenni, és be kell várni az ENSZ újabb határozatát az iraki válság ügyében - idézett Rumsfeld szavaiból az AFP.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft