Nem oldódott meg a NATO válsága

2003.02.12. 22:00
Fenntartotta vétóját Franciaország, Németország és Belgium a NATO állandó tanácsának vészülésén. A kudarccal zárult ülést csütörtökön folytatják. Tom Lantos szerint a három ország "megvetésre sem méltó", a republikánusok a NATO-nak nyújtott támogatás csökkentését indítványozták.
Az amerikaiak kompromisszumai ellenére sem fogadja el a Törökország NATO-védelmének megtervezésére vonatkozó javaslatot Franciaország, Németország és Belgium. A NATO véstztanácskozása harmadik napja zajlik eredménytelenül, az állandó tanács csütörtökön folytatja ülését. A három elutasító továbbra is az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülése után kívánja tárgyalni a kérdést.

Pedig már reménykedtek

A kompromisszumos javaslat beterjesztése után több tagállam már reménykedett a feszültség oldódásában, derűlátásukat akkor még a belga külügyminisztérium nyilatkozata is alátámasztotta. Didier Seeuws külügyi szóvivő ugyanis "alapvetően más jellegűnek" nyilvánította a megismételt amerikai kérést, bár nem nyilatkozott a vétó fenntartásáról.

Lenézésre sem érdemesek

A NATO megosztottsága hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. "különösen felháborít Franciaország vak konoksága és teljes hálátlansága" - nyilatkozta Tom Lantos az AP-nek. véleménye szerint a három ország "Megvetésre sem méltó", amiért nem teljesíti szövetségesi kötelezettségeit. A szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke, John Warner egyszerűen a NATO-nak nyújtott anyagi támogatás csökkentését javasolta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla